Miloš Marović ostavio dug od 125.000, pa otišao u Srbiju - Volim Podgoricu

Miloš Marović ostavio dug od 125.000, pa otišao u Srbiju

Centralna banka Crne Gore (CBCG) drži više od sedam godina u blokadi račun budvanske kompanije „El – Mar“, koja je u vlasništvu Miloša Marovića, sina Svetozara Marovića, nekadašnjeg potpredsjednika DPS-a i osuđenog šefa kriminalne grupe.
Prema najnovijim podacima CBCG, račun firme „El – Mar“ u blokadi je više od 2.700 dana zbog duga od ukupno 125.815 eura.
Radi se o kompaniji koja je registrovana za djelatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, čiji predstavnici godinama ne predaju finansijske izvještaje Poreskoj upravi Crne Gore.
Krivični zakonik Crne Gore u članu 264 predviđa da onaj „ko ne prijavi zakonito stečeni prihod, odnosno predmete ili druge činjenice koje su od uticaja na utvrđivanje poreskih obaveza ili ko u istoj namjeri na drugi način prikriva podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza“ može biti kažnjen zatvorom i novčanom kaznom.
U stavu četiri istog člana zakona precizirano je da „ako iznos obaveze plaćanja poreskih obaveza prelazi 100.000 eura, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom“.

Do sada nema podataka da je crnogorsko Državno tužilaštvo procesuiralo mlađeg Marovića ili nekog od odgovornih u kompaniji „El – Mar“ zbog neprijavljivanja poreskih obaveza.
Krajem 2015. godine Svetozar i Miloš Marović sprovedeni su u istražni dio zatvora u Spužu zbog brojnih korupcionaških afera u Budvi u koje su bili umiješani.
Svetozar Marović je nakon nekoliko mjeseci priznao da je šef organizovane kriminalne grupe iz Budve i potpisao je sporazum sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT), nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora i presuđeno je da Opštini Budva vrati 1,1 milion eura u novcu. I njegov sin Miloš Marović je priznao da je u aferi „Prijevor“ oštetio Opštinu Budva za 1,4 miliona eura. Platio je novčanu kaznu od 385.000 eura, ali robiju od 11 mjeseci nije odslužio, već je napustio državu Crnu Goru i otišao u Srbiju sa ocem.
Marovići se sada nalaze u Beogradu i nedostupni su crnogorskim pravosudnim organima.
Za Svetozarom Marovićem je navodno raspisana potjernica, ali on do danas nije uhapšen. U Srbiji se, prema ranijim podacima, liječi od depresije, tako da mu zdravstveno stanje, prema riječima njegovih branilaca, ne dozvoljava da se vrati u Crnu Goru.
Miloš Marović je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i najavljeno je da bi u Srbiji mogao odslužiti kaznu zatvora uz mogućnost da se to izvrši u kućnom pritvoru sa takozvanom „nanogicom“.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com