Ona je bila prvi supermodel: Jedan skandal ju je koštao slave i poslao u ludnicu gde je doživjela 104 godine! (FOTO) - Volim Podgoricu

Ona je bila prvi supermodel: Jedan skandal ju je koštao slave i poslao u ludnicu gde je doživjela 104 godine! (FOTO)

Bila je poznata kao najsavršenijii model, a u danima njene najveće slave jedne novine su o njoj objavile tekst s naslovom “Cijeli Njujork poklonio se pravoj Mis Menhetna”.

Odri Munson je taj ‘nadimak’ zaradila zbog savršenih proporcija lica i tijela, koje je inspirisalo brojne umjetnike koji su po njoj napravili više skulptura koje su i danas izložene poMenhetnu, Bruklinu i Bronksu. Prema nekim navodima Odri je pozirala za razna umetnička djela više nego bilo koji drugi model, a radovi inspirisanu njenim likom česta su pojava u Njujorku, a da ni sami Njujorčani toga verovatno nisu ni svjesni.

“Ona je bila prvi supermodel i prvi supermodel koja je imala ovacije društva”, kaže Dajana Rozas, autorka knjige o Odri, “American Venus: The Extraordinary Life of Audrey Munson, Model and Muse”.

Rođena je 1891. godine u Ročestertu. Njeni su se roditelji razveli kad je bila mala i s majkom se preselila u Njujork. Dok je jednog dana šetala Brodvejem, prišao joj je jedan fotograf i zamolio da je uslika. Odri je imala 15 godina.

Zapazio ju je umetnik Isidore Konti i tako je Odri brzo postala traženi model. Iako su ti poslovi često tražili da Odri bude gola, ni ona ni njena majka nisu se tome protivile. “Bila je muza. Imala je dar da inspiriše umetnike i zato su je svi tražili”, rekla je Rozas. Ta slava joj je donela i prvi ugovor za film. Nemi film “Inspiration” iz 1915. godine prvi je nepornografski film u kojem se prikazala golotinja i bila je to upravo Odri.

Nakon toga se pojavila u još nekoliko filmova i počela da zarađuje puno novca, a njen otuđeni otac je govorio medijima kako Odri taj novac ‘troši kao vodu’.

Ali, 1919. godine cijeli njen svijet se srušio kad je postala glavna priča oko jednog kriminalnog slučaja. Njen bivši stanodavac Volter Kin Vilkins bio je uhapšen zbog ubistva svoje supruge. Vilkins je tvrdio da su je ubili provalnici, ali policija je našla mnogo rupa u njegovoj priči. Policija je tvrdila da je Vilkins imao motiv za ubistvo svoje supruge – očajnički je želeo da oženi Odri Munson s kojom je bio opsednut nakon što je od njega iznajmila stan, piše Njujork Post.

Vilkins je proglašen krivim i osuđen na smrt. Publicitet koji je priča dobila u javnosti uništila je Odrinu karijeru, pa se odselila kod svoje majke u gradić Meksico, u državi Njujork. Tamo je njena majka od vrata do vrata prodavala posuđe kako bi njih dvije imale od čega da žive. Nastavila je da glumi, ali ne tako uspješno kao nekad, a uzela je i novo umjetničko ime – baronica Odri Meri Munson-Monson.

Očajna, 1922. pokušala je samoubistvo trovanjem. Oporavila se, ali je 1931. godine poslata u ludnicu u Ogdensburg. Ostala je tamo do smrti 1996. godine. Imala je 104 godine i sahranjena je u neoznačenom grobu.

 

“Šta nastaje od modela umjetnika? Pitam se koliko je mojih čitatelja stalo pored remek djela napravljenih po meni i koliko se njih zapitalo: Gdje je ona, ova djevojka koja je tako lijepa?”, napisala je Odri Munson u jednoj novinskoj kolumni 1921. godine.

Kurir

4 komentara

  1. Hi i try to open your blog within firefox and it is looks humorous, we tink the issue is out of your web hosting ,or maybe through me personally but nonetheless you have a good setup for the ads, i composing in this post since you will see this when you are grading comments, Keep up the good function Andrei from Romania.

  2. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything this way prior to. So nice to seek out somebody by incorporating original thoughts on this subject. realy we appreciate you beginning this up. this fabulous website is one thing that is needed over the internet, someone after a little originality. useful problem for bringing something new towards the net!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com