ZLATNA MEDALJA: Crnogorski pršut nagrađen u Hrvatskoj - Volim Podgoricu

ZLATNA MEDALJA: Crnogorski pršut nagrađen u Hrvatskoj

Na petom međunarodnom festivalu pršuta, koji je nedavno održan u Drnišu u Hrvatskoj, Klaster crnogorski pršut je u međunarodnoj konkurenciji osvojio zlatnu medalju za svoj najpoznatiji proizvod – crnogorski pršut.

Potpredsjednik klastera Dragan Martinović kaže za Radio Crne Gore da im to priznanje veoma znači, jer je to prvo međunarodno priznanje za taj brend.

“Ocenjivanje je trajalo ukupno pet dana, a ocjenjivali su profesori i stručnjaci sa Hrvatskog veterinarskog instituta – Veterinarski zavod iz Splita. Parametri koje su ocjenjivali bili su kvalitet proizvoda, kvalitet sirovine salinitet i ostale senzorne karekteristike, koje treba da ima jedan dobar proizvod. Crnogorski pršut za ovo vrijedno priznanje preporučio je manji salinitet, vlažnost koja je zadovoljila evropske standarde i manja količinu dima pri sušenju”, naglasio je Martinović i pojasnio da se svi proizvođači, koji čine Klaster crnogorski pršut trude da zadovolje najzahtjevnije evropske standarde što će ih, očekuje, u narednom periodu preporučiti za evropsko tržište.

Martinović je najavio da će sljedeće uzorkovanje crnogorskog pršuta biti u Istri u Tinjanu u Hrvatskoj krajem oktobra.

“Mogu da informišem javnost da smo u julu predali specifikaciju za dobijanje geografske oznake porijekla za crnogorski pršut. Nadamo se da će komisija Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ubrzo donijeti odluku i da će crnogorski pršut biti peti zaštićeni proizvod u Crnoj Gori”, ukazao je Martinović.

Potpredsjednik Klastera je podsjetio da su njihovi članovi ujedno i najveći proizvođači i privrednici na teritoriji Prijestonice i da godišnje proizvedu oko 300 hiljada pršuta, a ta količina je skoro identična sa ukupnom godišnjnom produkcijom pršuta u cijeloj Hrtvatskoj, gdje taj proizvod slovi za jedan od najprestižnijih i najprepoznatjivijih gastronomskih proizvoda.

Peti Međunarodni festival pršuta organizovali su Turistička zajednica grada Drniša, Udruga proizvođača Drniškog pršuta i Grad Drniš, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Povodom dobijanja nagrade u Hrvatskoj predstavnike Klastera crnogorski pršut primio je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan i dodijelio im Zahvalnicu.

Gradonačelnik je pohvalio rezultat cetinjskih privrednika i njihove napore da crnogorski pršut postane prepoznatljiv brend i to ne samo u Crnoj Gori već i na inostranom tržištu.

RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com