Aerodromi su zastiđe, hitno potreban partner! - Volim Podgoricu

Aerodromi su zastiđe, hitno potreban partner!

Stanje na crnogorskim aerodromima nije dobro, oni su zastiđe. Zbog toga nam je hitno potreban partner koji će uložiti 200 miliona eura i koji će donijeti znanje kako ih razvijati i kako njima upravljati, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković juče na javnoj raspravi o nacrtu koncesionog akta za davanje u zakup crnogorskih aerodroma.

Ministar je tri puta izbjegao da odgovori na pitanja o tome da li će opstati Montengero erlajns, šta će biti sa njegovim dugom Aerodromima od 20 miliona eura, kao i zbog čega je predviđeno da država plaća obaveze te kompanije prema budućem koncesionaru aerodroma.

On je naveo da aerodromi ne zadovoljavaju potrebe narasle turističke privrede i da im je potrebno proširenje, naručito tivatskog, kao i da Vlada i kompanija nemaju novac za te investicije.

Ministar je više puta kazao da je nezadovoljan načinom kako se upravlja aerodromima proteklih godina.

“Imaju 25 miliona eura na računima, a godinama ne ulažu u neke najosnovnije stvari. Ne možemo dozvoliti da neko ko ulaže stotine miliona eura u turističke investicije čeka po dva sata na aerodromskoj pisti na ulazak u avion ili da ne može da ode u WC. Komercijalni prihodi Aerodroma izniose 12 do 15 odsto, a na razvijenim aerodromima to je i 40 odsto”, kazao je Nurković.

On je kazao da će zakup trajati 25 ili 30 godina, kao i da očekuje investicije od 200 miliona, avansnu uplatu koncesione naknade od oko 100 miliona i prihod od godišnje koncesione naknade od oko deset miliona eura, i da će sve izgrađeno biti u vlasništvu države nakon isteka koncesionog perioda. Naveo je i da već postoje interesovanja od kompanija iz Turske, Njemačke, Francuske, Arapskih Emirata, Kuvajta i Južne Koreje.

Nurković je kazao da će radnici biti zaštićeni jer će narednih dana biti zaključen kolektivni ugovor, rekao je i da država neće davati nikakve garancije koncesionaru, kao i da državna imovina neće biti zalagana za kredite.

Poslanik DF-a Branko Radulović tražio je na raspravi da ministar povuče predlog koncesionog akta, da se aerodromi postepeno razvijaju od svog profita i tih 25 miliona eura koje imaju na računu do ulaska u Evropsku uniju, a da kasnije konkurišu za novac iz EU fondova za te namjene.

On je naveo da je dubrovački aerodrom 85 odsto novca za razvoj obezbijedio iz bespovratnih sredstava EU, kao i da se na taj način ne troši novac građana a državi ostaje cijeli prihod.

Poslanik SD Boris Mugoša doveo je u pitanje zakonitost nacrta koncesionog akta, i kazao da mnogo toga što je rekao ministar ne piše u nacrtu koncesionog akta.

“Zbog toga ću ja govoriti samo o onome što piše u koncesionom aktu i što je obavezujuće, a ne o onome što je naknadno ovdje rečeno i što ne piše u dokumentu”, kazao je Mugoša.

On je naveo da akt treba da ima mnogo više detalja i elemenata kako bi se kvalitetno zaštitio državni interes. Mugoša je rekao da zakon o koncesijama predviđa izradu analize opravdanosti za davanje koncesije, što u ovom slučaju nije urađeno, kao i da se jasno navede popis i vrijednost imovine koja se daje pod koncesiju, što takođe nije urađeno. Ukoliko bi vrijednost imovine koja se daje koncesionaru bila veća od 150 miliona eura, odluku o koncesiji bi morala donijeti Skupština, a u ovom slučaju Vlada želi da ona donose odluku jer nije sigurna da bi dobila podršku u parlamentu jer je njen koalicioni partner SD protiv toga.

Mugoša je kazao i da zakon obavezuje da se nad imovinom koja se nudu koncesionaru prethodno riješe imovinski sporovi, a da na teritoriji aerodroma Tivat i onoj na koju treba da se proširi postoji više imovinskih problema. Kazao je da se predviđenim načinom preuzimanja radnika krši zakon o radu, kao i pravila o sigurnosti civilnog vazduhoplovstva.

On je naveo da je nezakonita mogućnost da koncesionar bude oslobođen plaćanja koncesione naknade prvih pet godina, kao i da zakon jasno zahtijeva da se u koncesionom aktu navedu investicije koje se zahtijevaju od koncesionara što u ovom nije navedeno.

Mugoša je kazao da koncesioni ugovor, prema zakonu, potpisuju država i koncesionar i da ugovor ne može potpisivati i finansijer, niti država može imati bilo kakve obaveze prema njemu, kao i da državna imovina ne može biti data pod hipoteku za potrebe koncesionara. On je predložio da Ministarstvo akt pošalje na provjeru zaštitniku imovinsko pravnih interesa države.

Ministar je odgovorio na dio pitanja. Kazao je da nijesu naveli potrebne investicije koje treba koncesionar da napravi, jer očekuju od njih da ponude šta će uraditi i kako zamišljaju plan razvoja, a da će ministarstvo sve to bodovati. Naveo je i da imovina aerodroma ostaje državna, kao i da Vlada neće davati nikakve garancije osim u slučaju bankrota ili likvidacije koncesionara kada će preuzeti njegove obaveze.

Nurković je obećao da će prava radnika biti više zaštićena nego do sada, jer će imati kolektivni ugovor. Naveo je da se aerodromi nalaze u lošem stanju i da ne mogu čekati na ulazak i EU i novac iz njenih fondova.

“Uprava na računima ima 25 miliona eura dobiti iz prethodnih godina, a elementarnih stvari nema na aerodromima. Zašto nijesu ulagali do sada? O mogućnostima za noćno slijetanje i novim terminalima se priča 15 godina, a počeli su na tome da rade kada smo najavili davanje aerodroma pod koncesiju”, kazao je Nurković.

Nekoliko građana Tivta koji imaju zemljište u okviru aerodroma ili pojasa oko njega naveli su da neko moćan godinama sprečava katastar da zemlju upiše na njih bez tereta, kao što je predviđeno pravosudnom presudom u njihovu korist. Zbog svega toga blokirana im je imovina i poslovni planovi vezani za nju. Nurković je kazao da se mora ubrzati rješavanje tih sporova, ali u zakonskoj proceduri. Prema ranijim planovima za proširenje aerodroma, za otkup privatnog zemljišta potrebno je oko devet miliona eura.

Nebojša Krstajić iz uprave Aerodroma, kazao je da se aktom predviđa da koncesionar radi studiju razvoja aerodroma u Beranama i Ulcinju na osnovu koje ni se raspisala nova koncesija. Kazao je da se time guši potencijalna konkurencija i da je trebalo naći drugog konsultanta koji bi radio ove studije.

On je naveo da se koncesionaru daje mogućnost da poveća cijene aerodromskih uluga i taksi, dok su se oni trudili da one budu najniže u regionu kako bi bili konkurentni, kao i da su davali dodatne popuste za prevoznike sa novih destinacija kako bi podržali razvoj turizma. Zbog toga smatra da postoji rizik u slučaju povećanja cijena i gubitka konkurentnosti.

Poslanik SDP-a Raško Konjević pitao je šta će se desiti sa Montenegro erlajnsom i njegovim dugom prema Aerodromima od 20 miliona eura, kao i zašto država garantuje za plaćanje njegovih budućih obaveza koncesionaru. On je predložio da se precizno definiše iznos investicija kao i donji prag iznosa godišnje koncesije, kako bi koncesionar trpio rizik ako ne investira dovoljno i ako profit bude manji. Konjević je pitao i na osnovu čega se očekuju investicije od 200 miliona eura, kada je sadašnjim planovima razvoja aerodroma Tivat za sve investicije predviđeno 50 do 60 miliona eura. Poslanik SDP-a kazao je i da nijesu navedene obaveze koncesionara u održavanje aerodroma, kako država za 30 godina ne bi dobila ruine.

“Od vas ministre tražim da nam obećate da će sva dalje procedura i koncesioni ugovor biti javni”, kazao je Konjević.

Nurković je odgovorio da u ovakvom tipu ugovora koncesionar može tražiti da on bude tajan kako bi zaštitio svoje poslovne tajne.

Ines Mrdović iz MANS-a navela je da je dokument poluprazan. Pitala je ministra zašto je kazao da državna imovina neće biti zalagana ako se na jednom mjestu pominje mogućnost stavljanja hipoteke na imovinu aerodroma, zašto je ostavljena mogućnost da se postupak davanja koncesije nastavlja ako se javi jedan ponuđač, zašto se koncesionaru omogućava poslovanje sa povezanim licima kada je to jedan od načina za izvlačenje profita, šta će biti sa Montenegro erlajnsom…

Ministar je odgovorio da većina njenih pitanja nijesu pitanja već konstatacije i da će odgovoriti pismeno.

Igor Petković iz sindikata Aerodroma pitao je zašto se traži da kolektivni ugovor traje četiri godine i da nakon toga ne važe prava radnika, kada je u slučaju koncesija za skopski i zagrebački aerodrom taj period bio duži. Nurković je kazao da će to biti stvar dogovora narednih dana.

Miloš Vuković iz Fidelity konsaltinga kazao je da su oni uradili analizu koja pokazuju da je bolje zadržati aerodrome, kako bi se dobilo više novca za državu i koristili EU fondovi. On je kazao da su Aerodromi proteklih godina imali veće stope rasta nego što se sa koncesionarom predviđa u narednom periodu. Naveo je i niz stručnih finansijskih i računovodstvenih primjedbi na koncesioni akt.

Ministar je kazao da javna rasprava nije mjesto gdje bi se raspravljalo o stručnim detaljima koncesionog akta. Nurković ni njemu nije odgovorio na pitanja o Montengro erlajnsu. Aerodromi su prošle godine imali prihod od 34 miliona eura i netoprofit od četiri miliona. Prije četiri godina prihod je bio 24 miliona, a neto profit 2,8 miliona. Prosječan broj zaposlenih prošle godine bio je 761.

Ministar zna ko je podredio državni interes partijskom, ali neće da uzme “metlu”

Nakon niza prigovora na nacrt koncesionog akta od Socijaldemokrata, Nurković je kazao da neće dozvoliti da se privatni, porodični i partijski interesi stavljaju ispred javnog interesa. Na pitanje koliko je on zaposlio aktivista svoje Bošnjačke stranke u Monteputu, gdje je ranije bio direktor, i sada u Ministarstvu sabraćaja, Nurković je kazao da ne zna koliko je ljudi zaposlio ali da su svi zaposleni na osnovu javnog oglasa i u zakonskoj proceduri.

Na pitanje kako neko može da porodični i partijski interes stavi ispred državnog interesa i zašto te ne prijavi i ne uzme “metlu”, Nurković nije direktno odgovorio već je kazao da je javna tajna ko koristi Aerodrome za parodična i partijska zapošljavanja.

Aerodromima trenutno upravljaju kadrovi Socijaldemokrata, koalicionog partnera Nurkovićeve Bošnjačke stranke u vlasti.

Vijesti

2 komentara

  1. Aw, it was quite a good post. In idea I have to put in writing such as this moreover – taking time and actual effort to produce a excellent article… but what / things I say… I procrastinate alot through no indicates manage to get something completed.

  2. This information is bit incomplete, I must say that the homework was done fantastic, perhaps the biggest issue emerged if you experimented with build this information and also offer the item. Undoubtedly took action now your easiest and i get pleasure from the point that this will help too, you ought to study alternative posts in addition to create your own posting definitely concise plus definitely comprehensible. I will Pm anyone a lot of the strings concerning this theme so that the when people go to forum along with article something genuinely educational similar to this, it’s going to be more potent and beneficial to all.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com