DANAS JE CRVENO SLOVO: Na ovaj dan NIKAKO nemojte jesti ovo! Ovo su vjerovanja na dan Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja - Volim Podgoricu

DANAS JE CRVENO SLOVO: Na ovaj dan NIKAKO nemojte jesti ovo! Ovo su vjerovanja na dan Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja

Dan se provodi u strogom uzdržanju i postu. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer to podsjeća na prolivenu krv Jovanovu

Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja je crkveni praznik koji je ujedno i jednodnevni post. Proslavlja se 11. septembra (tj. 29. avgusta po starom kalendaru), kada se Crkva sjeća velikog propovjednika i prethodnika Isusa Hrista — Sv. Jovana Krstitelja, i njegovog mučeničkog stradanja.

Događaj koji je bio povod za uspostavljanje ovog praznika

Irod Antipa, sin Iroda Idumejca (37. p. n. e.) oženio se (po drugi put) Irodijadom, ženom svoga brata Filipa. Zbog tog nemoralnog čina, Sv. Jovan ga je bez straha izobličavao pred svima. Na rođendan Iroda Antipe, Irodijadina kći, pošto je prethodno igrom ugodila Irodu, a po nagovoru njene zle majke, tražila je od Iroda, i dobila, glavu Sv. Jovana Krstitelja. Tako je stradao veliki prorok sveti Jovan Krstitelj. Irodijada je zakopala glavu u svom dvorcu, a tijelo su učenici Jovanovi sahranili u Sevastiji – stara Samarija, u Palestini.

Ovaj praznik slavi se od davnina, a svjedočanstva postoje od V vijeka, u besjedama Petra Hrizologa, prezvitera Hrisipa. Dan se provodi u strogom uzdržanju i postu. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer to podsjeća na prolivenu krv Jovanovu.

Pravoslavni vjernici na ovaj dan poste, ne rade teže poslove i naročito vode računa da ne rade ništa oko sjemenja, čak paze na koji je dan palo usekovanje, pa ako je to ponedjeljak, na primjer, onda svakog ponedjeljka u godini izbjegavaju da se bave sjemenom. U nekim selima se dogovore da se oranje započne sjutradan po Svetom Jovanu i odrede ko treba da prvi počne.

U nekim krajevima smatraju da je ovo dobar dan da se beru ljekovite trave. Na taj dan djeci ne daju da jedu paradajz, breskve, jabuke i bilo šta drugo crvene boje. Samo žene rade oko sjemena, ostavljaju ga za sledeću godinu i spremaju zimnicu.
Izvor: Wikipedia

2 komentara

  1. Amazing! It’s as if you recognize my mind! A person appear to know therefore much relating to this, as if you wrote it in it or something. We believe which you could do with some images they are driving this content house a bit, besides that, this really is informative weblog publish. A excellent read. I will certainly return.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com