Bivši radnici “Radoja Dakića” tražili od Đukanovića: Preispitati status predsjednika Ustavnog suda - Volim Podgoricu

Bivši radnici “Radoja Dakića” tražili od Đukanovića: Preispitati status predsjednika Ustavnog suda

Bivši radnici “Radoja Dakića” protestvovali su jutros pred zgradom Vlade, a potom protest nastavili pred zgradom Predsjednika Crne Gore gdje su zatražili od Mila Đukanovića, da shodno svojim naležnosti preispita predlog prethodnika na toj funkciji da predsjednik Ustavnog suda Crne Gore bude Dragoljub Drašković.

Iz Đukanovićevog kabineta, kako je to “Vijestima” saopštio Milan Vukčević im je saopšteno da dostave zahtjev predsjedniku u pismenoj formi.

“Pisani zahtjev ćemo dostavih ovih nekoliko dana. Zahtijevamo od predsjednika Đukanovića da on traži razrješenje predsjednika Ustavnog suda zbog institucionalnog kršenja Ustava i zakona jer nije postupio u skladu sa zakletvom kojom se obavezao da će poštovati Ustav i zakon. Drašković je zakucao posljednji eksser u trulu dasku Ustavnog suda čime je poslao poruku da pravo u Crnoj Gori ne postoji”, tvrdi Vukčević.

On je napomenuo da je u nadležnosti predsjednika države da predloži dvoje sudija u Ustavnom suda, a nadležni skupštinski Odbor za ustavna pitanja pet sudija.

Vukčević navodi da je Draškovića na sadašnjoj funkciji predsjednika Ustavnog suda predložio bivši predsjednik Filip Vujanović.

“I pored toga što se Ustavni sud proglasio nadležnim i odredio prioritet u razmatranju našeg predmeta još 31. oktobra 2017. godine, on nije ispoštovao zakonom propisani rok koji je istekao, kao ni član 39. Zakona o ustavnom sudu da se o svakom predmetu mora odlučiti u roku od 18 mjeseci”, dodao je Vukčević.

Bivši radnici fabrike mašina već 12 godina čekaju na isplatu svojih potraživanja u iznosu većem od 60 miliona eura, po osnovu pravosnažnih presuda za neisplaćene 77 mjesečne zarade. Njihovih pet kolega prošle godine su isplaćeni od države nakon presude Evropskog suda u Strazburu.

“Dakićevci” su očekivli da će Ustavni sud, tokom proteklih 18 mjeseci, donijeti bilo kakvu odluku kojom će se praksa Evropskog suda za ljudska prava prenijeti u domaći pravosudni sistem i na sve ostale bivše radnike-povjerioce.

“Očekivali smo jednakopravnost za sve radnike. Ukoliko ne bude reakcije predsjednika Crne Gore tražićemo naedrne srijede ostavku Draškovića pred zgradom Ustavnog suda”, zaključio je Vukčević

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com