I OVO MOŽE KOD NAS: U samom podnožju planine Komovi ,,nikla” kuća! (FOTO) - Volim Podgoricu

I OVO MOŽE KOD NAS: U samom podnožju planine Komovi ,,nikla” kuća! (FOTO)

U samom podnožju planine Komovi, jednom od tri najimpresivnija planinska masiva Crne Gore i Dinarskog planinskog sistema, a u neposrednoj blizini etno sela ,,Štavna”, sagrđen je objekat od tvrdog materijala, koji nesumnjivo devastira ovaj park prirode.

FOTO: Jovan Nikolić/Putokaz

Povodom nelegalne gradnje u blizini, po mnogima, najljepšeg planinog masiva u našoj zemlji, našem portalu javilo se više građana, koji su željeli da sazanju kako je neko dobio dozvolu za gradnju u samom podnožju planine.

Kako su istakli, nije im jasno kako je neko uopšte došao na ideju da na ovaj način naruši ekosistem i samu ljepotu ovog mjesta i zapitali – da li možemo očekivati da neko sjutra sagradi kuću i na samom vrhu planine?

Te, kako je gradnja objekta (za nadležne) ostala neprimjećena, iako je već prošao duži vremenski period od početka njegove gradnje, i pored toga što se nalazi na jako frekventnoj lokaciji?

Povodom ovog slučaja obratili smo se Ministarstvu održivog razvoja i turizma, pa u nastavku integralno prenosimo njihovo saopštenje:

,,Urbanističko-građevinski inspektor izvršio je inspekcijsku kontrolu navedenog objekta u neposrednoj blizini etno sela „Štavna“ na Komovima, opština Andrijevica, koji je u zahvatu Prostornog plana posebne namjene Bjelasice i Komovi.

Tom prilikom je utvrđeno da investitor za predmetni objekat–vikend kuća, ne posjeduje građevinsku dozvolu, niti je ovom inspekcijskom organu podnio prijavu građenja i dokumentaciju u skladu sa Zakonom.

Navedeni objekat je izgrađen u grubim građevinskim radovima (od betonskih blokova) i ukrovljen, spratnosti djelimično podrum + prizemlje+ potkrovlje.

Iz prezentovane dokumentacije koja je stavljena na uvid, provjereno da je predmetni objekat sagrađen na državnom zemljištu, te da je investitor za isti podnio zahtjev za legalizaciju, nadležnom opštinskom organu u zakonskom roku.

Do dana vršenja kontrole pomenuti organ nije obavijestio ovu inspekciju o ishodu podnijetog zahtjeva za legalizaciju.

Urbanističko-građevinski inspektor je zabranio dalje izvođenje radova na objektu.

Ova inspekcija će shodno zakonskim ovlašćenjima vršiti kontrolu građenja objekata bez podnijete prijave građenja, uključujući i ovaj lokalitet, zaključuje se u saopštenju MORT-a.

3 komentara

  1. Nema nikakvog smisla da te vikendice budu tu. To je mimo svake pameti da im bilo ko to dozvoli.

    Strašno

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com