SAZNAJTE: Evo KOLIKO IZNOSI penzija Miomira Mugoše i šta POSJEDUJE od imovine! - Volim Podgoricu

SAZNAJTE: Evo KOLIKO IZNOSI penzija Miomira Mugoše i šta POSJEDUJE od imovine!

Mugoša je naveo da posjeduje stan od 137 metara kvadratnih, a novac za njega je obezbijedio od prodaje druge stambene jedinice

Nekadašnji ambasador Crne Gore u Sloveniji i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša prijavio je Agenciji za sprečavanje korupcije da mu je penzija 730 eura. On je u imovinskom izvještaju, koji je predao godinu nakon prestanka funkcije, naveo da otplaćuje kredit za automobil marke „BMW“, proizveden 2015. godine. Mugoša nije dozvolio Agenciji da mu kontroliše eventualne bankovne račune u zemlji i inostranstvu.

Što se tiče nekretnina, Mugoša je naveo da posjeduje stan od 137 metara kvadratnih, a novac za njega je obezbijedio od prodaje druge stambene jedinice. Naslijedio je kuću od 101 kvadrata, garažu i pomoćni objekat, kao i zemljište površine 15.381 metar kvadratni. On je ranije kao ambasador imao zaradu od 3.900 eura.

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja u slučaju „Carine”. Mugoši se stavlja na teret da je kao gradonačelnik navodno iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju „Carine”.
Na tu kompaniju prepisane su dvije parcele od 8.000 i 7.000 kvadratnih metara, uz novčanu nadoknadu od 165 eura po kvadratnom metru, iako se prenos prava na gradskom građevinskom zemljištu nije mogao izvršiti neposrednom pogodbom.

Mugoša se sumnjiči da je oštetio budžet za više miliona eura, a na čelu Glavnog grada bio je od 1999. do 2014. godine.

Sredinom 2007. godine Glavni grad je raspisao javno nadmetanje za parcelu od 15.205 kvadrata na Starom aerodromu. Najbolju ponudu, od preko 13 miliona eura, dale su „Carine“. Nakon što je prihvaćena ponuda „Carina“, iz te kompanije su obavijestili Glavni grad da odustaju od kupovine, da bi samo nekoliko nedjelja kasnije podnijeli zahtjev za kupovinu zemljišta neposrednom pogodbom. To su opravdali time da žele da kompletiraju manju parcelu, kupljenu 2002. godine, sa većom.

Mugoša je, mjesec kasnije, prihvatio zahtjev Popovića i prodao mu gradsko zemljište za dva i po miliona eura (165 eura po kvadratu). Tako je cijena, koju je Popović ponudio na javnom nadmetanju, oborena za skoro 11 miliona eura.
Ovaj ugovor je proglašen ništavnim odlukom Osnovnog suda, koju je potvrdio Vrhovni sud, 2010. godine, a na osnovu žalbe drugoplasiranog na javnom nadmetanju Veselina Šofranca.

Uprkos tome, Mugoša je mimo znanja Skupštine Glavnog grada, u oktobru 2011. godine, ponovo donio istu odluku kojom se zemljište ustupa „Carinama” za dva i po miliona eura. Na cijenu ne utiče to što je, nakon prvog ugovora sa „Carinama“, promijenjena i planska dokumentacija, pa se na lokaciji predviđenoj za skladišta i servise omogućava izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je tri krivične prijave protiv Mugoše zbog sumnji u nezakonitu prodaju gradskog zemljišta kompaniji „Carine“.

Mugoša je na suđenju u Višem sudu negirao krivicu.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com