Brajovića terete za tri ubistva u Albaniji - Volim Podgoricu

Brajovića terete za tri ubistva u Albaniji

Ministarstvo pravde tražiće putem međunarodne pravne pomoći izručenje Erogena Brajovića, kojeg crnogorsko Specijalno tužilaštvo tereti da je formirao kriminalnu grupu koja je planirala ubistva, a koji je prije dva dana uhapšen u akciji albanske policije kodnog imena „Snaga pravde”. Nije poznato da li će albanske vlasti izručiti Brajovića Crnoj Gori jer ga u toj državi terete za tri ubistva.
Kako prenose albanski mediji, Erogen Brajović je uhapšen nakon nekoliko mjeseci intenzivne istrage o aktivnostima kriminalnih grupa i u funkciji istraživanja nedavnih kriminalnih događaja u Albaniji.

Osim Brajovića, uhapšeni su i Ilir Rustemi (Bajri), Emrah Plaku i Astmer Bilali, dok se za jednom osobom intenzivno traga. Oni se sumnjiče za više ubistava i teških krivičnih djela počinjenih na teritoriji Albanije. Povezuju se i sa nekim bombaškim napadima sa političkom pozadinom.

Brajovića u Crnoj Gori terete da je predvodio jednu od kriminalnih grupa koje je, kako tvrde istražitelji, „škaljarski klan” angažovao za izvršenje više likvidacija.
Prema navodima iz naredbe o pokretanju istrage, koja je proglašena tajnim dokumentom, te tri grupe imaju ukupno 15 članova. Na teret im se stavlja više krivičnih djela – teška ubistva, pokušaji ubistva i podstrekavanja na ubistva, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, zelenaštvo… Kotorani, Nikšićani i Albanci koji su pripadali tim kriminalnim grupama, između ostalog, sumnjiče se i za pokušaj stravične likvidacije Novljanina Duška Roganovića, koji je, prema evidenciji bezbjednosnih službi, član „kavačkog klana”. U aprilu prošle godine, ispod njegovog automobila postavljena je eksplozivna naprava velike razorne moći. Roganović je u snažnoj eksploziji zadobio teške tjelesne povrede zbog kojih su mu amputirane noge. Iste grupe sumnjiče se i za ubistva njegovog strica Nika Roganovića i Kotoranina Gorana Lenca. Na teret im se stavlja i pokušaj ubistva Vjekoslava Lambulića, na kojeg je u Podgorici ispaljena kiša metaka.Takođe, sumnjiče se i da su planirali likvidacije nekoliko visokih policijskih funkcionera.

Razbijanjem ovih mafijaških grupa, kako tvrde iz tužilaštva, spriječeno je čak 12 ubistava.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com