Dakićevci pisali Strazburu - Volim Podgoricu

Dakićevci pisali Strazburu

Predstavnici bivših radnika, okupljeni u NVU “Radoje Dakić”, zatražili su od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da da nalog crnogorskim sudovima, i institucijama zakonodavne i izvršne vlasti da valjano i u najkraćem roku isplate potraživanja svih oko 1.800 radnika, danas povjerilaca bivše fabrike mašina.

U pismu koje su Evropskom sudu, ispred ovog NVU, napisali njegovi predstavnici Vojislav Perazić i Momir Ivanović napominje se da su suočeni sa lošom zaštitom ljudskih prava, nema izvršenja sudskih presuda, kao i da su ugrožena socijalna prava bivših radnika “Radoja Dakića”, preduzeća koje je u stečaju od 19. decembra 2016. godine.

Napominju dalje da već 12 godina bivši radnici ne mogu naplatiti svoja potraživanja po osnovu presuda, a da je više od 500 ljudi preminulo.

“Nađi sudovi od Osnovnog, Višeg, Apelacionog, Vrhovnog do Ustavnog suda ne ispoštovaše izvršne sudske presude… Iskoristili smo sve nacionalne pravne ljekove u 130 obraćanja nadležnim institucijama u RCG”, istakli su Perazić i Ivanović i napomenuli u pismu da se Evropskom sudu obraćaju po preporuci Delegacije Evropske unije u Podgorici.

Ukupna potraživanja “dakićevaca” prema presudama i obračunatim kamatama premašila su iznos od oko 60 miliona eura. Radi se većinom o 77 neisplaćenih mjesečnih zarada na koje su po osnovu presuda obračunate kamate tokom višegodišnjeg perioda neisplaćivanja potraživanja sve do pokretanja stečaja.

Pet bivših radnika je, po osnovu presude Evropskog suda u Strazburu, isplaćeno u Crnoj Gori, ali domaće institucije i Ustavni sud još nijesu naložili da se u skladu sa njom višedecenijska nepravda prema bivšim radnicima ovog preduzeća ispravi i prema ostalim radnicima, odnosno, njihovim pravnim nasljednicima.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com