Gdje je Zaštitnik u raspravi o sudbini Aerodroma CG? - Volim Podgoricu

Gdje je Zaštitnik u raspravi o sudbini Aerodroma CG?

Rasprava o sudbini Aerodroma Crne Gore ne smije proteći bez mišljenja Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, koje nadležno ministarstvo treba da zatraži s obzirom na značaj i iznose predloženog koncesionog aranžmana, saopšteno je iz Instituta alternativa (IA).

“Na prezentaciji postupka dodjele koncesije za Aerodrome Crne Gore, istaknuti su stavovi privatne advokatske kancelarije o poštovanju pravnih propisa povodom predloženog koncesionog aranžmana. Međutim, kao i u drugim pitanjima od velikog pravnog i imovinskog interesa za državu, još uvijek nismo čuli mišljenje Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa”, navodi se u saopštenju.

Institut alternativa je ranije u publikaciji “Šta štiti Zaštitnik?” ukazao da pozicija ove institucije nije na nivou koji joj pripada.

“Tada smo ukazali da je konsultativna uloga Zaštitnika naročito nedovoljno razvijena i da ova institucija ima izraženu ulogu tek nakon što nastupi šteta za budžet”, podsjećaju iz IA.

S obzirom na značaj dalje sudbine Aerodroma Crne Gore, i veliki javni interes koji postoji u pogledu koncesionog aranžmana, iz IA pozivaju Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da zatraži i javnost upozna sa stavom institucije Zaštitnika o ovom pitanju, a institucija Zaštitnika bi, navode u IA, trebalo da iznese svoje stavove i na konsultativnom saslušanju u Skupštini Crne Gore.

Iz Instituta alternativa ističu da je angažovanje privatnih konsultantskih kuća do sada značajno ugrozilo transparentnost podataka, koji su poslužili kao osnova za koncesioni akt.

Kako ocjenjuju, bez punog uvida u relevantna stručna mišljenja, javnost ne može zauzeti utemeljen stav o ovom pitanju, pa organizovanje javnih rasprava bez mogućnosti da zainteresovani građani budu ravnopravni učesnici u njima nema mnogo smisla.

Podsjećaju da Zakon o državnoj imovini daje mogućnost svim državnim organima da zatraže mišljenje Zaštitnika o imovinsko-pravnim pitanjima, pa je, kako su kazali, nejasno zašto se prednost daje privatnim advokatskim kancelarijama umjesto institucijama koje se finansiraju novcem poreskih obveznika.

Zaštitnik bi, ističu u IA, trebalo da bude jedna od najvažnijih karika u zaštiti imovinsko-pravnih interesa, ali je i dalje, kako ocjenjuju, u redu insitucija čiji je rad najslabije regulisan.

“Ova institucija nije ni organ u sastavu Ministarstva finansija, iako je u njegovoj nadležnosti, niti uživa neophodni stepen samostalnosti”, navode iz IA.

Napominju da, iako je Vlada u martu ove godine usvojila još jedan zaključak da se hitno pristupi izradi Zakona o Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, nakon što je godinu dana ranije takođe ukazala na hitnost tog poduhvata, i dalje ne postoji poseban zakon koji bi regulisao ovu važnu oblast.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com