Ne očekuje se novi rebalans - Volim Podgoricu

Ne očekuje se novi rebalans

  Nije realno očekivati još jedan, odnosno treći rebalans državnog budžeta do kraja tekuće godine, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Oni su ocijenili da svi makroekonomski indikatori ukazuju na snažniji rast ekonomije, koji će se, kako kažu, odraziti i na stabilnu naplatu prihoda do kraja godine.

Podsjetimo da je prvi rebalans budžeta bio u martu, a drugi u julu tekuće godine, a da su iz opozicije tada govorili da će biti još rebalansa do kraja tekuće godine.

REALNO

– Donošenjem fiskalne strategije, rashodna strana budžeta je stavljena pod kontrolu. Zakonom je definisano da se tekuća potrošnja finansira iz izvornih prihoda, dok su sredstva u okviru kapitalnog budžeta za projekat auto-puta, koji je ujedno i najveći, već obezbijeđena. Istovremeno, uspješnim izlaskom na međunarodno tržište obveznica i dobijanjem garancije Svjetske banke pod veoma povoljnim uslovima obezbijeđena su sredstva za refinansiranje duga, finansiranje deficita i stvaranje rezerve. Na osnovu svih ovih razloga, nije realno očekivati još jedan rebalans budžeta do kraja godine – ocijenili su iz Ministarstva.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com