Ovo je lijek koji topi rak i produžava život pacijenta - Volim Podgoricu

Ovo je lijek koji topi rak i produžava život pacijenta

Novi tretman u liječenju raka pluća može da dovede do toga da se pojedine vrste raka pluća doslovno istope i znatno produžava život pacijenta.

Kada je ova terapija primijenjena na pacijentima koji boluju od raka pluća, primijećeno je da oni žive znatno duže. 600 pacijenata primilo je kombinaciju hemoterapije i imunoterapijskog lijeka zvanog Kejtruda, piše nypost.com. Pacijenti koji su primili imunoterapiju imali su 51 odsto manje šanse da umru kada prime i hemoterapiju od onih koji su dobili samo hemoterapiju.

Prema drugom istraživanju, samo jedan od 20 pacijenata koji su uzeli imunoterapijski lijek Opdivo prije operacije umro je od raka.

– Mislim da će imunoterapija da napravi veliku razliku vremenom u liječenju raka. Imaćemo veliki porast preživjelih u narednih 20 godina, što je bilo jako teško prognozirati prije 10 ili 15 godina, rekao je doktor Bendžamin Nil direktor Centra za rak Laura u Isak Perlmuter.

Doktor Roj Herbst specijalista pulmolog u Centru za rak Jejl slaže se sa kolegom.

– Kada hirurg otvori pacijenta može da vidi kako se rak praktično istopio. To je nevjerovatno! Pojeden je kao da je tuda prošao Pakman, što je vjerovatno roler koster koji izaziva imuni sistem, rekao je doktor Herbst.

Istraživači su bili oprezni da ovo otkriće još uvijek ne zovu lijekom za rak. Potrebno je još studija kako bi se dokazalo da se ovako tretiran rak ne vraća. Ljekovi su pored svega toga preskupi jer tretman košta čak 100.000 dolara godišnje. Ovo otkriće je veoma obećavajuće za pacijente koji se bore protiv raka pluća koji je najsmrtonosniji oblik raka na svijetu. Doktor Nil je dodao da još uvijek nije gotovo i da rak nije izliječen, ali da je napravljen veliki pomak ka tome.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com