OTIŠLA JE DA JOJ RIBICE UKLONE MRTVU KOŽU SA STOPALA: Nije slutila da je čeka BORBA ZA ŽIVOT i da će ostati bez PRSTIJU NA NOZI (VIDEO) - Volim Podgoricu

OTIŠLA JE DA JOJ RIBICE UKLONE MRTVU KOŽU SA STOPALA: Nije slutila da je čeka BORBA ZA ŽIVOT i da će ostati bez PRSTIJU NA NOZI (VIDEO)

Viktoriji Karhojz (29) iz Australije doktori su morali da amputiraju svih pet nožnih prstiju zbog bakterije kojom se zarazila u ribljem spa centru na Tajlandu.

Naime, Viktorija je prvu nezgodu sa stopalom imala 2006. godine, kada je stala na staklo i porezala nožni palac.

Nije osjećala bol pa tako nije ni primjetila povredu. Kad je konačno vidjela, već je bilo prekasno – infekcija je zahvatila kost, pa su doktori morali da joj amputiraju dio palca.

Četiri godine kasnije, Viktorija je otišla na godišnji odmor na Tajland i tamo posjetila jedan od popularnih ‘fish spa’ salona, u kojima ribice uklanjaju mrtvu kožu sa stopala i tako poboljšavaju cirkulaciju, a navodno pomažu i kod psorijaze, neurodermitisa, ekcema i kurjih očiju.Međutim, umjesto lijepih stopala Viktorija je dobila još jednu infekciju – od bakterije koja se iz vode provukla kroz ranu od operacije.

“Nije mi bilo ni na kraj pameti da se moglo dogoditi nešto ovakvo. Gledala sam kako vlasnik salona priprema akvarijum s ribicama, sve mi je izgledalo vrlo čisto”, ispričala je.

Ubrzo poslije povratka kući, Viktorija je počela da osjeća simptome infekcije – mučnine, povišenu temperaturu i slabost.

Kako se njeno zdravstveno stanje pogoršavalo, otišla je kod doktora. Međutim, kako su infekcije bakterijom Schwelmenella vrlo rijetke, doktorima je trebalo više od godinu dana da postave pravnu dijagnozu. Bakterija napada kost, pa kako je vreme odmicalo, ljekari su morali da joj amputiraju ostatak nožnog palca.

“Tvrdili su da sam sve umislila”

Godinu dana hodanja bez nožnog palca izazvalo je žuljeve na drugom prstu. Imala sam veliki bolni žulj na vrhu, ali nisam imala pojma da se ispod tog žulja već raširila nova infekcija. Ovaj put, doktori su morali da joj odsjeku i taj prst, pa sam ostala sa tri prsta na nozi.

“Bila sam zdrava sledeće dvije godine, mislila sam da sam dobro prošla jer još uvijek imam nogu i nastavila sam sa životom. Ali su onda ponovo počele mučnine”, ispričala je Viktorija.

Viktorija kaže da je svakog jutra povraćala i imala konstantno povišenu temperaturu – ali doktori nisu uspevali naći izvor infekcije. Na kraju su zaključili da sam to sve umislila i da mi nije ništa.

Tek kad mi je moj ortoped naručio vađenje krvi shvatili su da stvarno opet imam infekciju na kostima i jako povišene leukocite. Zbog toga sam se osećala toliko loše – objasnila je.

Krajem 2016. amputirani su joj treći i četvrti prst, ali ostavili su joj mali prst.

“Kako mi je ostao samo taj najmanji prst, dok sam hodala stalno sam se udarala. Prošle godine, primjetila sam da i taj mali prst izgleda sve lošije, i primjetila sam nekakvu tekućinu na čarapi. Nakon novih pretraga i rentgena, dijagnosticirana mi je nova infekcija i onda su mi krajem prošle godine odstranili i  i taj mali prst”, prisjeća se.

Viktorija tvrdi da bi jednoga dana mogla da ostane bez cijele desne noge ako na vrijeme ne uoči novu infekciju. Zbog toga, svakoga dana pregleda nogu i traži eventualne promjene na koži.

“Povremeno se spotaknem jer nemam osjećaja u stopalu, dugo mi je trebalo da se naviknem na to da nemam nijednog prsta na desnoj nozi. Ali srećna sam što uopše mogu da ustanem i hodam. Roditelji su vrlo ponosni na mene, a moji prijatelji misle da sam super zbog svega što sam preživela. Međutim, na kraju krajeva, videla sam ljude sa puno gorim povredama i težim bolestima, pa se zapravo smatram sretnicom”, rekla je.

Dejli mejl

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com