PODGORICA: Mugoša Kipsu napravio štetu od 30 miliona eura? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Mugoša Kipsu napravio štetu od 30 miliona eura?

Ni dva i po mjeseca nakon presude Evropskog suda za ljudska prava da je Crna Gora prekršila pravo na pravično suđenje, na imovinu i na djelotvorni lijek vlasniku Kipsa Ristu Drekaloviću jer mu je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša 2005. stopirao gradnju trgovačkog centra na Starom aerodromu, nije poznato koliko će to koštati državu i da li će biti pokrenuta istraga protiv odgovornih za milionsku štetu.

Evropski sud je Drekaloviću dosudio samo sudske troškove dok je za odštetu od 30 miliona ostavio mogućnost Vladi Crne Gore da se dogovori sa vlasnikom Kipsa. Ni Vlada, a ni Drekalović nisu “VIjestima” odgovorili da li su počeli da razgovaraju na tu temu. Vlada, prema nezvaničnim ifnriomacijama “Vijesti”, očekuje da će u pregovorima izdejstvovati da plati manju odštetu.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom Valentina Pavličić, komentarišući ovaj premet, ranije je u intervjuu “Vijestima” između ostalog rekla da “svaki pojedinac kojem je povjereno vršenje državnih poslova iste mora da obavlja prije svega profesionalno što podrazumijeva savjesnost, stručnost i ekspeditivnost. U suprotnom postoje nadležne institucije, odnosno tužilaštva koja treba da daju odgovore da li u nečijim radnjama ima elemenata nekog krivičnog djela ili osnova za pokretanje krivičnog postupka.“

Specijalno državno tužilaštvo čiji je starješina Milivoje Katnićnije odgovorilo na pitanja “Vijesti” da li će se baviti istragom odgovornosti za štetu koja je nastala u slučaju KIPS-a.

Na pitanje da li je 30 miliona koliko je Drekalović ocijenio kao minimalnu štetu jer ga je SO Podgorica opstruirala u biznis planovima prihvatljiv za Vladu, iz Generalnog sekretarijata su procijenili da odgovor treba da da zastupnica u Strazburu.

Valentina Pavličić je podsjetila da je Evropski sud za ljudska prava odredio rok u kome treba dostaviti pismena izjašnjenja o tom pitanju.

“Vlada će, nakon detaljne analize svih relevantnih okolnosti vezanih za postavljeni zahtjev podnosioca predstavke i njegovu visinu, postupiti u skladu sa navedenim i u ostavljenom roku obavijestiti Evropski sud za ljudska prava o preduzetim mjerama i izjasniti se o opravdanosti zahtjeva podnosioca predstavke, nakon čega će i javnost biti upoznata o konačnom epilogu ovog predmeta”, navela je Pavličić.

Drekalović to juče nije želio da komentariše, dok je njegov pravni zastupnik Predrag Savić ranije poručio da “Kips potražuje 30 miliona eura zbog izmakle dobiti od 2005. do neograničenog perioda u budućnosti, a ostatak na račun troškova za građevinsku dozvolu, pripremnih radova za izgradnju, građevinskog materijala, robe za tržni centar, plaćenih usluga agencijama…”.

Vlada ispunjava obaveze iz Strazbura

“ Vlada je nakon donošenja svake presude Evropskog suda za ljudska prava protiv Crne Gore, pristupila izvršenju istih u skladu sa svojim međunarodnopravnim obavezama propisanih Evropskom konvencijom. Podsjećamo da se Crna Gora kao država visoko rangira u pogledu izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je prepoznato i u izvještajima Komiteta ministara Savjeta Evrope, koji je nadležan za nadzor nad izvršenjem presuda tog Suda. Kada je u pitanju presuda KIPS DOO i Drekalović protiv Crne Gore, odnosno njeno izvršenje, Vlada će, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, u propisanim rokovima preduzeti sve neophodne korake kako bi se u cjelosti postupilo u skladu sa nalaženjima Evropskog suda za ljudska prava i međunarodnopravnim obavezama države Crne Gore”, kaže zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom Valentina Pavličić.

Vijesti

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com