SINDIKATI PORUČILI VLADI: Otimate samo od SIROTINJE, generalni štrajk ako ne odustane od ponižavajućih rješenja za radnike - Volim Podgoricu

SINDIKATI PORUČILI VLADI: Otimate samo od SIROTINJE, generalni štrajk ako ne odustane od ponižavajućih rješenja za radnike

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata CG Srđa Keković poručio je danas ministru rada Kemalu Purišiću i predstavnicima Vlade da će dvije vodeće sindikalne organizacije organizovati proteste ili generalni štrajk, ako predlagači izmjena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskog osiguranju ne odustanu od namjere da ozakone nova ponižavajuća rješenja za radnike.

„Pokrenućemo najprije peticiju za održavanje državnog referenduma na kojem bi se građani izjasnili o nekoliko ključnih pitanja. Ako Skupština ne raspiše referendum, dvije sindikalne centrale (USSCG i SSS CG) su odlučne da primjene dva mehanizma sindikalne borbe: proteste ili generalni štrajk. U ovom trenutku smo bliži generalnom štrajku”, saopštio je Keković tokom veoma posjećene debate o Nacrtu izmjena i dopunama Zakona o PIO, u staroj zgradi Vlade, koji je na javnoj raspravi do 19. septembra.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić rekao je da Vlada želi da poveća „stopa aktivnosti stanovništva, koja je veoma mala i 11-12 odsto niža od prosjeka EU“.

„To znači da se malo duže radi, da bi penzija bila veća i spriječi napuštanje tržišta“, naveo je Purišić.

Direktor Direktorata za PIO i invalidsku zaštitu Jovo Pajović objasnio je da se prve tri mjere, predviđene novim propisom, odnose se na postepeno ukidanje svih posebnih uslova penzionisanja, do 31. decembra 2020. godine.

Za prijevremenu penziju od 62 godine života, biće potrebno 15 godina staža osiguranja, a za starosnu penziju 67 godina, koja će biti tek kada istekne prelazni period u Crnoj Gori, a to je 2041. godine za žene, a 2025. godine za muškarce.

Generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica, kazao je da je Sindikat tražio da 40 godina staža osiguranja ostane kao jedini uslov za odlazak u penziju, i napomenuo da će tražiti da 20 najpovoljnih godina uđu u osnovicu za obračun penzije.

Predsjednk Sindikalne organizacije ZIKS-a Predrag Spasojević kazao je da su članovi sindikata u Radnoj grupi na izradu teksta ovog zakona imali ponižavajući položaj jer predstavnici Vlade nijesu željeli da prihvate ni najmanje primjedbe na Nacrt.

„Moram da vam kažem da je nas više. Imate pogrešnu predstavu. Ima nas koji ćemo se boriti i ovo vam nećemo dati“, poručio je Spasojević burno pozdravljen aplauzima od prisutnih.

Način na koji predstavnici vlasti pokušavaju da nametnu nova zakonska rješenja Spasojević je uporedio sa kuvanjem žabe stavljanjem u hladnu vodu, s tim što žaba, na kraju, neće znati da je skuvana.

„Svaki četvrti među nama prisutnima ovdje neće doživjeti penziju ako se usvoje ova rješenja. To je sigurno“, naglasio je Spasojević.

Predstavnica Ministarstvu finansija, Nina Vujošević, ocijenila je da predložene izmjene Zakona doprinijeti smanjenju deficit Fonda PIO.

Joksimović: Ovo je država socijalne bijede

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije Momo Joksimović kazao je da ovo nije država socijalne pravde, kako je to predviđeno Ustavom, nego “država socijalne bijede”.

“Svaka buduća penzija biće sve manja sa ovim novim zakonom”, dodao je Joksmović.

Tinčić: Udarate samo na sirotinju

Predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore, Svetlana Vuksanović, saopštila je da zahtijevaju da ovo zakonsko rješenje bude kvalitetnije, a da bi se do toga došlo mora se sagledati realno stanje u ekonomiji I društvu.

Član Sindikata Luke Bar pri SSSCG Nedžad Tinčić, kazao je da se ušteda ne može napraviti kod radnka koji primaju plate od 400 eura već da se to mora uraditi “kod sramotnih direktorskih plata od 5-6000 eura” i poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose na zarade.

“Udarate samo na sirotinju. Biste li vašu djecu pustili da rade i stiču penziju pod ovim uslovima”, pitao je Tinčić obraćajući se više puta predstavnicima Vlade i Unije poslodavaca.

Predsjednica Unije poslodavaca Vuksanović odgovorila mu je da ona yastupa odgovorne poslodavce, one koji izmiruju sve zakonske obaveze.

“Znamo da postoje takvi poslodavce koje ste vi naveli i oni u odnosu na ove prve, koje mi predstavljamo, zaista predstavljaju nelojalnu konkurenciju, i koristimo svaku priliku, institut i organizaciju da se protiv toga borimo”, navela je Vuksanović.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com