VOZAČ OTKRIO DETALJE ŠVERCA: Još uvijek nije saopštio sva imena aktera - Volim Podgoricu

VOZAČ OTKRIO DETALJE ŠVERCA: Još uvijek nije saopštio sva imena aktera

Osnovni državni tužilac odredio je zadržavanje Rožajcu Ameru Kurtagiću (50), osumnjičenom za krijumčarenje cigareta, nakon što je priznao krivično djelo koje mu se stavlja na teret. On je otkrio više detalja u vezi sa švercerskom maršrutom, ali nije saopštio imena svih aktera tog nelegalnog posla. Tvrdi da je cigarete naručio izvjesni Agim sa Kosova i Metohije, koji je trebalo da ih preuzme u Rožajama.

Kurtagićev advokat Zoran Piperović potvrdio je u izjavi za Dan da je njegov klijent saslušan i da je priznao krijumčarenje cigareta, ali da je njegova uloga u cijelom poslu bila samo da preveze cigarete. Piperović je istakao da Kurtagić nije član nikakve grupe i da u početku nije ni znao šta prevozi.

Prema saznanjima Dana, Rožajac je istražiteljima ispričao da je dobio zadatak da doveze prazan šleper blizu restorana “Tani” na Bioču i da ga tamo ostavi na parkingu. Dobio je uputstva da se udalji sa tog parkinga i da nakon tri sata preuzme šleper pun cigareta ispred restorana “Tri bora” na Zlatici. Odatle je cigarete trebalo da odveze do Rožaja, gdje bi ih preuzeo izvjesni Agim, koji je označen kao organizator šverca. On je naglasio da restorane pominje samo kako bi približio lokaciju gdje se sve odigravalo i da to nema veze sa izvršenjem krivičnog djela.

“Takođe, nikakve veze sa izvršenjem ovog krivičnog djela nemaju ni Miroslav Ivezić, koji je vlasnik kamiona, ni Etem Murić, koji je to vozilo iznajmio i dao mi ga na korišćenje”, kazao je Kurtagić tužiocu.

Kolašinska policija je u mjestu Trebaljevo, na magistralnom putu Kolašin-Mojkovac, zaustavila šleper kojim je upravljao Kurtagić. Tokom pretresa vozila pronađeno je 300 paketa, odnosno 15.000 šteka cigareta.

U rješenju o zadržavanju Kurtagića, u koje je Dan imao uvid, piše da je osumnjičeni izvršio krivično djelo nedozvoljena trgovina putem pomaganja.

“U krivičnoj prijavi se navodi da je osumnjičeni 11. septembra 2018. godine od N.N. lica na ilegalnom tržištu nabavio strane cigarete različitih marki bez akciznih markica u količini od 14.250 šteka. Cigarete je prikrio tako što je u kamionu marke “skanija” registarskih oznaka PG TF 939 napravio specijalni bunker u kome je prevozio cigarete vrijedne 313.500 eura. Iznoseći odbranu, okrivljeni je priznao izvršenje krivičnog djela”, navodi se u rješenju.

Tužilac je tražio određivanje pritvora budući da je A.K. više puta osuđivan, između ostalog i zbog krijumčarenja cigareta, pa postoji opasnost od ponavljanja krivičnog djela. Tužilac je kao osnov za određivanje pritvora naveo i opasnost od uticaja na svjedoke.

Tužilaštvo je u ovom predmetu predložilo saslušanje svjedoka Miroslava Ivezića i Etema Murića. Na Ivezićevo ime je registrovan kamion u kojem su pronađene cigarete, a Murić je iznajmio to vozilo od njega. Osumnjičeni je rekao da njih dvojica nemaju veze sa švercom cigareta i da nijesu znali da im traži vozilo radi izvršenja bilo kojeg krivičnog djela. Tužilaštvo je uvažilo ovaj dio odbrane osumnjičenog, pa je zato u ovom momentu predmet kod osnovnog, a ne kod specijalnog državnog tužioca. Naime, da su uz izvjesnog Agima osumnjičena i pomenuta dvojica, radilo bi se o kriminalnoj grupi, odnosno o organizovanom kriminalu, što bi automatski značilo da je predmet u nadležnosti specijalnog tužioca.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com