Vučić prodaje Kosovo za ulazak u EU? - Volim Podgoricu

Vučić prodaje Kosovo za ulazak u EU?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će tražiti da garancija o ulasku njegove zemlje u Evropsku uniju 2025. godine bude sastavni dio svakog dogovora o normalizaciji odnosa sa Kosovom i rješavanja spornih pitanja.

„Ukoliko ikada postignemo sporazum sa Prištinom, Srbija će morati da dobije jasne garancije da će postati članica EU 2025”, kazao je Vučić u intervjuu za Rojters.

Vučić i predsjednik Kosova Hašim Tači iznenada su otkazali susret koji je prošlog petka trebalo da bude održan u Briselu, gdje se očekivalo da će prvi put razgovarati o razmjeni teritorija. Novi susret se očekuje kasnije ovog mjeseca.

Vučić je nedavno u Mitrovici kazao da bi moglo potrajati i deset godina dok Beograd i Priština ne postignu sporazum usljed brojnih razlika u stavovima.

„Ponekad se nasmijem kada čujem kako ljudi banalizuju stvari i kažu da se sporazum svodi na rečenicu – ja ću tebi dati tri sela a mi ćemo zauzvrat dobiti šest sela”, kazao je Vučić za britansku agenciju.

„Ukoliko mislimo da ikada postignemo sporazum onda to mora biti sveobuhvatan dogovor, koji ne bi obuhvatao samo odnose između nas i Albanaca na Kosovu već i definisao naš napredak ka EU i dalji ekonomski napredak”, dodao je.

SAD i pojedini zvaničnici EU ranije su kazali da se neće protiviti dogovoru koji bi postigli dvojica lidera, ali je Njemačka odbacila ovu ideju uz obrazloženje da bi to moglo oživjeti neprijateljstva iz ratova 1990-ih.

„Nemoguće je postići konačni dogovor bez podrške Njemačke, Rusije, SAD ili Francuske”, kazao je Vučić.

Dodao je da bi kampanja za predstojeće izbore za Evropski parlament u maju i porast popularnosti desničarski političkih partija mogli ugroziti mogućnost postizanja dogovora Beograda i Prištine. „Mislite li da bi građani EU država tokom kampanje voljeli da slušaju o mogućnosti srpskog članstva”, kazao je.

„Trenutno ne znamo gdje su nam granice”, kazao je Vučić, dodajući da bi dogovor Prištine i Beograda doprinio stabilnosti u regionu.

„Niko u regionu ne treba da se plaši bilo kojeg dogovora između Srba i Albanaca na Kosovu, region bi bio stabilniji, snažniji i ekonomski privlačniji”, kazao je predsjednik Srbije.

Tači: Građani Kosova na korak od Šengena

Predsjednik Kosova Hašim Tači juče je poslije odluke Evropskog parlamenta (EP) da podrži liberalizaciju viza za stanovnike Kosova ocijenio da su oni sada korak bliže slobodi kretanja u zoni Šengen.

„Sa više od dvije trećine glasova evropskih parlamentaraca, EP je glasao za liberalizaciju viza za naše građane. To je jasna poruka i za druge institucije EU koje odlučuju. Ubijeđen sam da će se u kratkom periodu okončati ovaj proces i naši će građani, posle dugotrajnog i teškog puta, ubrzo biti ravnopravni sa svim građanima EU”, objavio je Tači na Fejsbuku.

„Čestitke građanima Kosova. Vrlo brzo ćete se slobodno kretati po Evropi”, napisao je na Fejsbuku premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Evropski parlament juče je sa 420 glasova „za” podržao viznu liberalizaciju sa Kosovom.

Izvjestilac za liberalizaciju, poslanica Tanja Fajon, je pred početak glasanja rekla da je Kosovo ispunilo sve uslove i pozvala poslanike EP da podrže liberalizaciju viza.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com