Crnogorac u Srbiji jer ga je potraživala! - Volim Podgoricu

Crnogorac u Srbiji jer ga je potraživala!

Ekspresno deportovanje Srbiji Jovana Jovice Vukotića nakon hapšenja u Antaliji kojeg policija označava kao vođu “škaljarskog” klana u javnosti je izazavalo brojna pitanja počev od  zašto je crnogorski državljanin deportovan u zemlju koja ga nije ni tražila, iako ima i njihovo državljanstvo.

Naime, Vukotić je uhapšen 8.septembra u poznatom turskom ljetovalištu nakon što je lociran od strane crnogorske i srpske policije. Kod sebe je imao lažni bugarski pasoš zbog čega je uhapšen, a zatim deportovan u Srbiju koja ga zvanično nije nikad ni potraživala. Međutim, kriminolog Velimir Rakočević u razgovoru za Vikend novine smatra da Turska ne bi mogla izručiti Vukotića Srbiji da ga ona ne potražuje, odnosno da mora imati “nešto” za šta se tereti.

“Pravno problematično je ako se lice potažuje u nekoj državi za teža krivična djela od ovoga koje je počinio u Turskoj konkretno, falsifikovanje dokumenata. Ako se potražuje za neka krivična djela za koja je propisana teža kazna, onda to uvijek ima prioritet, dakle kada su u pitanju najteža djela. Ne bih ja tu prejudicirao, jer sve zavisi za šta ga Srbija tereti. Mislim da ga ne bi mogla Turska izručiti da ga Srbija ne potražuje, ipak Srbija mora imati nešto”, naveo je Rakočević.

Prema navodima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, protiv Vukotića u Srbiji je pokrenuto nekoliko postupaka, međutim nije precizirao o kojim je to postupcima riječ. Takođe, Vukotić u Crnoj Gori, navodno, još nije odslužio kaznu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja na koju je pravosnažno osuđen.

Rakočević je istakao da države imaju mogućnost da razmjenjuju informacije i da sarađuju i da se to vjerovatno desilo i u ovom slučaju.

“Ako su naši organi nešto uradili, onda je to u interesu pravde prije svega ostvarivanju ključnih principa međunarodnog prava, i posebno u interesu bezbjednosti. Tako da uvijek postoje mogućnosti da se traži za konkretno lice najbolje rješenje. Na državama je da odluče koji će model primijeniti u tom postupku, a dogovor nijedan ne smije biti na uštrb pravde”, zaključio je Rakočević.

U trenutku hapšenja Vukotić se nalazio se u luksuznom automobile sa navodno još dvije osobe, a kod sebe je imao lažni bugarski pasoš. Nakon saslušanja zbog falsifikovanja dokumenata, on je ekspresno deportovan u Srbiju čije državljanstvo, pored crnogorskog, ima, a gdje će mu se suditi zbog optužbi za šverc kokaina u Grčkoj. Kako prenose mediji, hapšenje Vukotića je sprovedeno nakon višemjesečne saradnje i opsežnog rada crnogorske, turske i srpske policije. Crnogorske bezbjednosne službe su pratile njegovo kretanje i o tome obavještavale službe iz pomenutih zemalja. Vukotić je u reonu Antalije boravio četrdesetak dana.

Vukotić je kako pišu mediji u Srbiji kazao srpskim istražiteljima da nije dio nijedne kriminalne organizacije.

Vikend noviene

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com