10 stvari koje je svaki PRAVI PODGORIČANIN(KA) uradio MAKAR JEDNOM - Volim Podgoricu

10 stvari koje je svaki PRAVI PODGORIČANIN(KA) uradio MAKAR JEDNOM

Podgorica je, u globalnim okvirima, mali grad. Kasaba, rekli bi Podgoričani. Ipak, mali grad je najveći crnogorski grad u kojem sada živi najmanje onih koji sebe zovu “pravim Podgoričanima”. Neki vole da se okite titulom “Staropodgoričanin” kao ordenom koji im prirodno pripada.

Poznajući ih, i upoznajući, došli smo do najmanjeg zajedničkog imenitelja “pravog Podgoričanina/ke”.

  1. Svaki pravi Podgoričanin gine za “Budućnost”. Nismo upoznali nijednog koji navija za neki drugi klub. Zna svaku postavu od nastanka kluba i bio je, uglavnom, na svim utakmicama, prvo sa tatom, pa onda sa sinom.
  2. Ima makar jednog kuma ili najboljeg prijatelja druge vjere – muslimani pravoslavce, a pravoslavci muslimane. Obilaze se i posjećuju na vjerske praznike i kunu se jedni u druge.
  3. Makar jednom u životu je ispričao vic na račun Kolašinaca i Beranaca u Podgorici. Pravi Podgoričanin je, ipak, makar jednom zalegao za prava svakog sugrađanina, ma odakle da su doselili.
  4. Svakom Staropodgoričaninu je Ribnica “sveta rijeka Gang” pa i kada je u njoj više plastičnih kesa nego vode.
  5. Kada mu/joj kažete Karver, nema pojma gdje je to. Za njega/nju je to još uvijek Banja.
  6. Svaki pravi Podgoričanin je makar jednom u životu pošao vozom na kupanje u Sutomore.
  7. Kada Podgoričanki kažeš: Mala, lijepa si!, ona ti je makar jednom odgovorila: Makse tamo, nemoj da ti zovem sad brata!
  8. Podgorica mu/joj je bila ljepša prije 30 godina, i još je zove Titograd.
  9. Kad prolazi pored srušenog Kina “Kultura” ili Hotela “Crna Gora” srce mu se stegne.
  10.  Svete riječi svakog pravog Podgoričanina/ke su: Budučnost, Stara varoš, Ribnica, Sat kula, boza, baklava, tufahije, turska kafa. Ako im kažete “dojč” odgovaraju da “nemaju pojma što je to”.

Ako se slažete, podijelite sa prijateljima, i dodajte ako smo mi nešto zaboravili!

 

(Volim Podgoricu)

5 komentara

  1. Ja sam staropodgoričanin (u stvari to je moj otac, ja sam rođen u Titogradu) ali nemam kuma muhamedanske vjeroispovijesti, niti ima ijedan moj rođak. Ne kunem se ostrogom i nikad ne kažem saHat kula. Za nas je to uvijek bila sat kula i nikako drugačije. Ne idem ni kod koga na bajram niti ikog od muslimana zovem na sv. Nikolu. Ne jedem baklavu i ne volim pjesme vezane za podgoričku starogradsku muziku. Jednostavno, odrastao sam uz rock and roll, pop, blues, soul i disko muziku. Staro podgoričani su kao i ostali svijet. Ima nas različitih. Ostavite se onih koji se kite nekakvim “plemstvom” iz doba kada je ovdje vladao islam. U suštini ti su ljudi bili turski izmećari a sada glume nekakvu aristokratiju.

    1. Svaki pravi podgoricanin se bar jednom okupao u Moraci ili se bar jednom spustio od mosta Blaza Jovanovica do “Brijecanske” .. to je dragi moji jedna od najvecih karakteristika svakog podgoricanina “pravog”…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com