Advokat Željka Radulovića traži izuzeće sudije Miroslava Bašovića - Volim Podgoricu

Advokat Željka Radulovića traži izuzeće sudije Miroslava Bašovića

Saslušanje zaštićenog svjedoka kodnog imena Jadranko Jonski u okviru istrage protiv tri kriminalne grupe koje su predvodili Nikšićanin Ranko Radulović, Kotoranin Igor Vukotić i albanski državljanin Erogen Brajović, odgođeno je za ponedjeljak jer je branilac Željka Radulovića, advokat Sava Kostić zatražio izuzeće sudije za istragu Miroslava Bašovića.

Radulović, Vukotić i Brajović su, prema sumnjama istražitelja, planirali više likvidacija, učešće u ubistvima, iznude, zelenašenje, neke bombaške napade i pokušaje ubistva.

Advokat Kostić je Pobjedi saopštio da je Bašovićevo izuzeće zatražio zbog sumnje u njegovu nepristrasnost, koja se ogleda u otvorenom stavljanju na stranu tužilaštva.

“Povrede zakona o krivičnom postupku koje je Bašović počinio u petak, kada je bez ispunjenih procesnih pretpostavki započeo ročište, ukazuje na njegovu pristrasnost. Kako se moj branjenik i ja nijesmo pojavili na ročištu jer nijesmo uredno pozvani, sudija Bašović je bio obavezan da ga odgodi, ali on je uradio suprotno”, kazao je advokat Kostić.

Ističe da je Bašović napravio propust i kada na njegov zahtjev o uvidu u spise predmeta i njihovo kopiranje nije odgovorio u formi rješenja, već obavještenjem koje ne sadrži pravnu pouku, čime mu je uskraćeno pravo na žalbu. Kostić smatra da se pristrasnost Bašovića ogleda i u tome što je prilikom zahtjeva odbrane za izuzeće tužiteljke Stojanke Radović, ročište odložio na određeno, umjesto na neodređeno vrijeme.

“On je znao i morao je znati da odbrana na odluku o izuzeću tužioca ima pravo na žalbu, pa odlaganjem ročišta na određeno vrijeme on je prejudicirao odluku vrhovnog državnog tužioca. To je jasni pokazatelj neobjektivnosti sudije za istragu i njegove pristrasnosti u korist tužilaštva”, pojasnio je advokat.

Ističe da Bašović prejudicira odluku i kada je u pitanju zahtjev za njegovo izuzeće iz postupka.

“Bašović je naredno ročište zakazao za 17. septembar u 17 časova. Kako on zna da će se ročište tada održati ako u međuvremenu mora da se odluči o zahtjevu za njegovo izuzeće i da odbrana eventualno uloži žalbu na tu odluku. Podsjećam da je zadatak sudije da bude objektivan i nepristrasan i da stranke u postupku tretira na ravnopravan način”, kazao je Kostić, ističući da osnovni problem na putu za saslušanje zaštićenog svjedoka predstavlja ignorantski stav tužilaštva prema odbrani kojoj nije još uvijek dostavljen iskaz Jonskog i dokazi koji potvrđuju njegove tvrdnje.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com