Jovanović: Dobro je što Podgorica ne potpiruje vatru - Volim Podgoricu

Jovanović: Dobro je što Podgorica ne potpiruje vatru

Vrijeme je da se kao regija okrenemo svom životu i dobrosusjedskim odnosima i prosperitetu u svakom smislu te riječi, ali i ne zaboravimo da je uticaj ruskog faktora najpogubniji za regiju, rekao je Čedomir Jovanović, lider LDP-a, u intervjuu Pobjedi.

Ističe da se postojeći odnosi između Crne Gore i Srbije moraju snažnije čuvati.

Državni predstavnici i Srbije i Crne Gore stalno govore da su odnosi najbolji mogući, ali iz Srbije se prema Crnoj Gori povremeno šalju ocjene koji pozivaju na žestoke odgovore: to je uradio patrijarh Irinej, to rade ministri Dačić, Popović, Vulin…. Crnogorsko rukovodstvo na to mlako reaguje – da li to čini samo zbog dobrosusjedskih odnosa?

Često slušamo te političke pajace kako nešto njišu na guslama, a nikakvi su guslari. Nemaju ni čast ni ep da sa nama podijele. Samo neku tužnu pjesmu o propasti njihove politike i o nemogućnosti da prihvate da su Srbi i Crnogorci partneri, prijatelji, braća i sestre. I da to nikakvi ekstremisti neće zaustaviti. Mislim da mora još snažnije i još više da se čuva taj odnos koji postoji.

Dobro je što Podgorica ne potpiruje vatru, jer je, kao što sam prethodno rekao, stabilan i miran Beograd ključ za sve nas u regiji. Važno je da nema dvostrukih standarda.

Što je region dobio ulaskom Crne Gore u NATO?

-Krug konačnih evrointegracija naše regije se skoro zatvara. Ulazak Crne Gore u NATO je važan element regionalne bezbjednosti. Crna Gora je time načinila važan korak ka svojoj demokratizaciji i uspostavljanju sigurnosti za građane cijele regije. Mi, srećom, sem ovih naših lokalnih još uvijek nijesmo imali ozbiljne bezbjednosne izazove. To je isto tako važno za jasnu i razumniju poziciju u odnosu na uticaj raznih spoljnih faktora, prije svega ruski, za koji mi se čini da je najpogubniji za regiju.

Koji je cilj postignut tokom posjete predsjednika Srbije Kosovu? Šta smo novo saznali?

Ovom posjetom Kosovu Vučić je učvrstio svoju poziciju u odnosu na onaj dio Srbije koji bi ostavio pitanje Kosova da još decenijama bude ključno za razvoj i za bilo koju vrstu napretka. Ako stavimo sa strane za mene neprihvatljive stavove o značaju Miloševića i njegovoj liderskoj veličini, ne smijemo zaboraviti da je ipak ovo trenutak kada je i taj najtvrđi dio naše javnosti uvidio da jedino u dogovoru i miru možemo tražiti rješenje za Kosovo…

Naravno, ova posjeta je, kao i čitava politika Srbije i mnogih iz regiona, ostala u tom licemjernom i zaboravnom svjetlu – Vučić se žali na pregovarača Tačija, Haradinaja i Limaja. Međutim, Vučić ima i obavezu, kao i sve institucije Srbije, da odgovori na pitanje: gdje je Fehmi Agani, advokat Keljmendi i mnogi drugi kosovski intelektualci koji su sa početkom NATO bombardovanja zbrisani sa lica zemlje, otjerani u vozovima iz Srbije, a njihove kuće spaljene.

Zastupam ideju da tuđi zločinački poduhvati i ekstremizam ne mogu i ne smiju biti opravdanje za naše postupanje. U politici nema mjesta za takav pristup, jer cijenu plaćamo godinama i vidimo gdje smo upravo zahvaljujući toj logici.

Hoće li biti promjena granica na Balkanu, da li će se Srbija razgraničiti sa Kosovom tako što će –

-Generalno, promjena granica nije dobra. To je jedan od principa koji je osnov bezbjednosne politike. Međutim, hajde da dozvolimo mogućnost da pred nas izađu sa nekakvim racionalnim objašnjenjem pa da o tome razgovaramo. Kosovo jeste specijalni slučaj.

Reperkusije po region sigurno postoje, ali i region mora da prihvati da bez stabilne i mirne Srbije nema mira ni kod njih. Region mora biti veći saveznik u rješenju ovog pitanja.

(Pobjeda)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com