Mještani Škaljara i Kavača tvrde da žive u strahu - Volim Podgoricu

Mještani Škaljara i Kavača tvrde da žive u strahu

Uselio se ponovo strah među žitelje bisera Boke, kojima su vjekovni mir oteli kriminalci, članovi dviju ozloglašenih grupa iz kotorskih naselja Škaljari i Kavač.

 

Nedavno hapšenje Jovice Vukotića, označenog kao vođa “škaljaraca”, u Turskoj i njegovo izručenje Srbiji unijeli su zebnju u najljepši fjord Jadrana. Strah od moguće nove kulminacije sukoba dvaju mafijaških klanova, koji su ne tako davno bili ista “ekipa”, a čiji su poslovi u vezi sa distribucijom droge i koji već duže vrijeme siju smrt po obali, ali i u unutrašnjosti Crne Gore, Srbije, BiH.

Reportere Novosti u Mjesnoj zajednici Škaljari dočekuju ljubazni domaćini, ali sa gotovo ultimativnom molbom da im se ne pominju imena. Izuzetak je samo etnolog Mileva Pejaković Vujošević, koja govori o tome kako se ovde godinama mirno i vrijedno živjelo.

Vjerujem da će ovom zlu doći kraj i da će mladi istrajati na pravim vrijednostima koje su krasile naš kraj. U to vjeruje najveći dio Kotorana”, kaže ona.

Tu, pričaju, odvajkada vladaju međunacionalni i međuvjerski sklad. Čovjek koji je na čelu penzionerske organizacije koja broji gotovo 1.200 duša, i koji, kako kaže, “dugo pamti”, kaže da se, iako ne baš lako, živjelo gotovo idilično. Sve do devedesetih godina, kada je sveopšti jugoslovenski haos dotakao ove prostore.

Krv je, međutim, pala kasnije, kada su se mladi iz ovih krajeva latili poslova za koje Škaljarci nisu nikada prije znali-droge i zla koje je prati”, priča sagovornik Novosti.

Ovdje se, posebno naglašavaju u MZ Škaljari, normalno radi, iako sjenka smrti lebdi iznad škaljarskih krovova. Domaćini radije pričaju o tome kako su baš u Škaljarima smještene važne institucije kao što su Direkcija za izgradnju Kotora, Vodovod, “Crnogorska plovidba”, Zavod za gluvonijeme, Opšta bolnica, medicinska ustanova “Prima medika”, veliko nasilje Rakite… Tu je i stadion Bokelja, na kom je pala jedna od žrtava klanovskih obračuna. Pucnjem u potiljak, ubijen je golman Goran Lenc, poslije treninga, naočigled više ljudi. O ovoj i drugim likvidacijama u ovoj MZ, umjesto bilo kakvih komentara, samo kažu: “Znamo te momke kao mirnu i lijepu djecu, koja su odrastala ovdje. Bože, šta im se dogodi?”

A mještani u naselju Kavač pospremaju dvorišta i kuće na izmaku ljetnje sezone.

Prisjećaju se da je Boka važila za najmirniju oblast južnog Jadrana.

Bokelji, hrišćani oba pisma, živjeli su, a i dan-danas žive, u slozi. Pomagali su i pomažu jedni drugima. U Škaljarima i Kavču se najviše živjelo od povrtarstva, voćarstva i trgovine. Čuveni pomorci i ribari su iz Dobrote, Orahovca, Perasta, Mua i Prčanja. A onda je došlo ovo vrijeme, drugo poluvrijeme mog života”, ispričao je jedan od mještana.

(Novosti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com