NOVI UDAR NA NOVČANIK! Gorivo od ponoći opet skuplje! - Volim Podgoricu

NOVI UDAR NA NOVČANIK! Gorivo od ponoći opet skuplje!

Od sjutra će  litar eurodizela biti skuplji četiri centa i koštaće 1,30 eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Takođe, biće skuplje i lož ulje četiri centa i u narednih petnaest dana iznosiće 1,27 eura.

Cijene eurosupera BMB 98  i BMB 95 u ovm obračunskom periodu se neće mijenjati i litar će koštati  1,41 euro, odnosno 1,38 eura.

,,Od sjutra, 18.09.2018. godine, važiće sljedeće maksimalno dozvoljene vrijednosti naftnih derivata:

BMB 98 – 1.41 eur/l ( = ),
BMB 95 – 1.38 eur/l ( = ),
Eurodizel – 1.30 eur/l (+ 0.04),
Lož ulje (veleprodaja) – 1.27 eur/l ( + 0.04).

Dok maksimalno dozvoljene maloprodajne cijene benzina BMB 95 i BMB 98 ostaju nepromijenjene i narednih 15 dana, nakon skoro tri mjeseca, odnosno promjene od juna, kada je zabilježen pad, cijena eurodizela uvećava se za 4 eurocenta.

Na promjenu cijena naftnih derivata u Crnoj Gori isključivo utiče rast vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao i promjena vrijednosti dolara u odnosu na euro. To kao posljedicu ima izuzetnu nestabilnost međunarodnog tržišta naftnih derivata, što dominantno utiče na promjenu cijena goriva u Crnoj Gori i čitavom regionu.

Nova maksimalno dozvoljena cijena dizela, koja je prema trenutno raspoloživim podacima, i pored poskupljenja među najnižima u regionu, biće na nivou cijene iz juna mjeseca ove godine, a to je 8 centi niže od istorijskog maksimuma, kazali su iz Ministarstva Ekonomije.

Vlada, kao i do sada, analizira kretanja cijena na međunarodnom tržištu, što dokazuje i potvrđena procjena iz juna ove godine prema kojoj je predviđena normalizacija cijena, kao i stabilan trend kretanja kursa dolar/euro, koji je trajao do sredine ovog mjeseca.

Ministarstvo će, u petak (21.9.2018.godine), po prikupljanju zvaničnih uporednih podataka, započeti praksu redovnog nedjeljnog objavljivanja uporednih cijena goriva u okruženju, kao jednog od najznačajnijih parametara za eventualno aktiviranje antiinflatornih mjera.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 01. oktobra 2018. godine, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 02. oktobra 2018. godine.”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com