PODGORICA: Osnovci slikali na Trgu nezavisnosti (FOTO) - Volim Podgoricu

PODGORICA: Osnovci slikali na Trgu nezavisnosti (FOTO)

Pet osnovnih škola iz Podgorice učestvovalo je danas na Trgu Nezavisnosti u Podgorici u takmičenju “crtanju na asfaltu”, koje je organizovano u  okviru obilježavanja Evropske nedelje mobilnosti, a u saradnji sa Njemačkom razvojnom agencijom – GIZ i UNDP. Učesnici takmičenja su bile: OŠ “Vladimir Nazor”, OŠ “Savo Pejanović”, OŠ “21.maj”, OŠ  “Vuk Karadžić” i OŠ “Sutjeska”. Djeca su pored velike želje u takmičarskom dijelu pokazala i izuzetan talenat. Učenici su na temu održive mobilnosti izrazili svoju kreativnost i istovremeno iskazali svijesnost i poslali poruke o tome kako vide razvoj saobraćaja u našem Gradu.

Sastavni dio opisane akrivnosti odnosio se i na podjelu promotivnog materijala na ovogodišnju temu Evropske nedelje mobilnosti: “Kombinuj i kreći se”. Ujedno zainteresovni građani su zamoljeni da ispune neku vrstu Upitnika/Ankete, upravo želeći da kroz odgovore oslušnemo šta stanovnici Podgorice misle o ovoj temi.

Podsjećamo da Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada i ove godine organizuje obilježavanje Evropske nedjelje mobilnosti u Podgorici. Cilj ove kampanje, koja se održava svake godine od 16. do 22. septembra, je da podstiče lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mjere održivog saobraćaja i da ponude svojim građanima alternativne vidove transporta.

Evropska nedjelja mobilnosti (ENM) je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti, organizovana od strane mreža gradova Eurocities (koja ima ulogu koordinatora), Energy-Cities i Climate Aliance, uz političku i finasijsku podršku Evropske komisije i njenog Generalnog direktorata za životnu sredinu.

Pored niza planiranih aktivnosti, kruna ovogodišnje manifestacije biće „Dan bez automobila“, predviđen za posljedenji dan kampanje 22. septembar. Tim povodom biće zatvorene sledeće ulice: Ulica Slobode (u cjelosti), Bokeška ulica i Vučedolska ulica, a ova zona biće namijenjena isključivo za pješake, bicikle i javni saobraćaj tokom cijelog dana. Glavni grad će učestvovati u obilježavanju Evropske nedelje mobilnosti pri čemu će svakog dana tokom te nedelje organizovati aktivnosti koje promovišu ekološke vidove saobraćaja i alternativnu mobilnost. Svi su pozvani da učestvuju u planiranim aktivnostima, kako bi na taj način doprinijeli uspješnosti same manifestacije.

Upotreba automobila uzrokuje emitovanje štetnih gasova koji narušavaju kvalitet vazduha u gradovima i imaju stalan negativan uticaj na ozonski omotač i klimatske promjene. Stoga svako od nas treba da čini sve što može kako bi izbjegao da koristi automobil, posebno na kraćim relacijama, i kako bi prešli na alternativne vidove saobraćaja (kao što su pješačenje i upotreba bicikla). Želja nam je da stanovnike Podgorice, pripadnike svih starosnih grupa, informišemo i edukujemo o značaju „ekoloških prihvatljivih vidova saobraćaja“. Planovi održive mobilnosti usmjereni su ka atraktivnijoj i kvalitetnijoj urbanoj sredini, poboljšanju bezbjednosti, smanjenju zagađenja vazduha i smanenju buke, snižavanju emisija gasova sa efektom staklene bašte i, u krajnjem, smanjenju potrošnje energije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com