UDAR NA NOVČANIK: Od danas skuplje gorivo! - Volim Podgoricu

UDAR NA NOVČANIK: Od danas skuplje gorivo!

Eurodizel od ponoći je skuplji četiri centa, dok su cijene benzina ostale nepromijenjene, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Eurodizel će u narednih 15 dana koštati 1,3 eura, a lož ulje za veleprodaju 1,27 eura.

Litar eurosupera 95 i 98 će i naredne dvije sedmice koštati 1,38 eura, odnosno 1,41 eura.

“Dok maksimalno dozvoljene maloprodajne cijene benzina ostaju nepromijenjene i narednih 15 dana, nakon skoro tri mjeseca, odnosno promjene od juna kada je zabilježen pad, cijena eurodizela povećava se četiri centa”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da na promjenu cijena naftnih derivata u Crnoj Gori isključivo utiče rast vrijednosti derivata na svjetskoj berzi, kao i promjena vrijednosti dolara u odnosu na euro.

“To kao posljedicu ima izuzetnu nestabilnost međunarodnog tržišta naftnih derivata, što dominantno utiče na promjenu cijena goriva u Crnoj Gori i čitavom region”, objasnili su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da će nova maksimalno dozvoljena cijena dizela, koja je prema trenutno raspoloživim podacima i pored poskupljenja među najnižima u regionu, biti na nivou cijene iz juna ove godine, a to je osam centi niže od istorijskog maksimuma.

“Vlada, kao i do sada, analizira kretanja cijena na međunarodnom tržištu, što dokazuje i potvrđena procjena iz juna ove godine prema kojoj je predviđena normalizacija cijena, kao i stabilan trend kretanja kursa dolar/euro, koji je trajao do sredine ovog mjeseca”, naveli su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su najavili da će u petak, po prikupljanju zvaničnih uporednih podataka, početi praksu redovnog sedmičnog objavljivanja uporednih cijena goriva u okruženju, kao jednog od najznačajnijih parametara za eventualno aktiviranje antiinflatornih mjera.

Naredni obračun će se, prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, obaviti 1. oktobra, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 2. oktobra.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 24. jula kada je lož ulje za veleprodaju pojeftinilo tri centa.

Antena M

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com