Demokratski front će razmisliti o predlogu DPS-a - Volim Podgoricu

Demokratski front će razmisliti o predlogu DPS-a

Demokratski front narednih dana će analizirati prijedlog DPS-a za formiranje radne grupe koja će se baviti izbornim zakonodavstvom i izjasniti se o njemu do ponedjeljka kazao je kratko za Pobjedu Milutin Đukanović, šef poslaničkog kluba DF-a.

Iz SDP-a za Pobjedu je ocijenjeno da je prijedlog “suštinski usaglasio stavove DPS-a i Demokrata, te da je prihvatljiv za izlazak iz “ćorsokaka” i početak dijaloga.

“SDP, kao i uvijek, smatra nužnim dijalog opozicije i vlasti za izgradnju demokratskog izbornog ambijenta. Prijedlozi koji su suštin! ski usaglasili DPS i Demokrate, prihvatljiv su način da se izađe iz ćorsokaka i polazna osnova za početak dijaloga”, kazao je za Pobjedu Mirko Stanić, član Predsjedništva i portparol SDP-a.

On je poručio da je posebno važno da je obezbijeđeno načelo istog broja predstavnika vlasti i opozicije, i konsenzusa u donošenju odluka.

“Dostignuto učešće nevladi! nog sektora iz prethodnog dijaloga vlasti i opozicije mora biti očuvano i u ovom procesu. SDP će, kao i do sada, afirmisati kulturu dogovora i evropskog principa | konsenzusa i u ovom pokušaju da omogućimo građanima što bolje uslove za izraža! vanje slobodne volje”, dodao je Stanić.

Demokratska Crna Gora nije Pobjedi odgovorila na pitanja da li im je prihvatljiv prijedlog DPS-a vezan za formiranje radne grupe, niti su odgovorili hoće li šef poslaničkog kluba Demokrata doći na narednu sjednicu 1 Kolegijuma, najavljenu za iduću sedmicu, na kojoj će se nastaviti priča o načinu na pređenja izbornog zakonodavstva.

Prijedlog DPS-a u velikoj mjeri na fonu je onoga što su tražili Demokrate i Ura kao uslov da bi prekinuli bojkot parlamenta. DPS je predložila implementaciju preporuka OEBS/ ODIHR misija u izvještajima za 2016. i 2018, definisanje izmjena i dopuna Zakona o izboru odbornika i poslanika, jačanje sveukupnih kapaciteta i profesionalizma u radu, kao i povećanje transparentnosti u radu organa značajnih za izborne procese, uključujući DIK i ASK, zatim pripremu izmjena i dopuna zakona o biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata, registrima prebivališta i boravišta, detaljnu analizu primjene i drugog pravnog okvira od značaja za izborni proces.

Ta partija predložila je dogradnju i izmjenu opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora, koja, između ostalog, podrazumijeva ili može podrazumijevati definisanje zakona, plan i dogovor o održavanju svih lokalnih izbora u jednom danu, definisanje datuma lokalnih izbora, potvrđivanje datuma parlamentarnih izbora, razmatranje nacrta zakona o medijima, uz analizu seta medijskih zakona sa eventualnim izmjenama i dopunama, razmatranje nacrta zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, gdje će se definisati način izbora i izbor Savjeta RTCG u Skupštini, sa eventualnim izmjenama i dopunama, definisanje kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, iznalaženje optimalnih i održivih rješenja u pogledu izbora članova | Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Demokrate i Ura predložili su formiranje ad hok parlamentarnog odbora sačinjenog od predstavnika opozicije i vlasti, koji će naći održiva rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, definisati nova zakonska rješenja u vezi sa načinom izbora i izborom članova Savjeta RTCG.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com