Vlada Srbije uvodi DOŽIVOTNI zatvor za ubice djece i žena? - Volim Podgoricu

Vlada Srbije uvodi DOŽIVOTNI zatvor za ubice djece i žena?

Ekspertska grupa Ministarstva pravde radi na izmjenama Krivičnog zakonika u slučaju predloga izmjena zakona da ubice žena i djece budu osuđeni na doživotnu kaznu zatvora.

 

Ovo je medijima juče potvrdila premijerka Srbije Ana Brnabić na pitanje u vezi sa inicijativom Igora Jurića da se Krivični zakon promeni uvođenjem doživotne kazne za ubice žena i djece. Brnabićeva je rekla i da je njen kabinet u stalnom kontaktu sa Jurićem i da znaju za inicijativu.

– Ministarstvo pravde radi na tome sa ekspertskom grupom – rekla je premijerka.

Inicijativom koju je prije godinu dana u saradnji sa redakcijom “Blica” pokrenuo otac ubijene djevojčice Tijane Jurić, predloženo je propisivanje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična djela u slučajevima kada je ubijeno dijete, maloljetnik, trudnica i nemoćno lice.

Pored toga, ovom inicijativom predviđa se da lica koja su osuđena na doživotni zatvor nemaju prava na uslovni otpust. Kako za “Blic” potvrđuju u Ministarstvu pravde, na izmjenama zakona se već neko vrijeme aktivno radi.

Nova kazna

– Stalna radna grupa za izmjene i dopune Krivičnog zakonika Ministarstva pravde je još tokom 2015. godine, dakle prije podnošenja inicijative, razmatrala pitanje uvođenja kazne doživotnog zatvora koja bi zamijenila postojeću najvišu zaprijećenu kaznu zatvora od 30 do 40 godina. Pitanje uvođenja doživotnog zatvora uzburkalo je stručnu javnost, navelo je na razmišljanja, razgovore, polemike i po prirodi stvari otvorilo i mnoga druga pitanja. Ministarstvo je tada zaključilo da nije moguće dati konačni sud o tome, jer je stručna javnost po ovom pitanju podijeljena – kažu u Ministarstvu.

Međutim, nakon inicijative Fondacije “Tijana Jurić”, Ministarstvo pravde je ponovo krajem 2017. organizovalo okrugli sto o temi mogućeg uvođenja kazne doživotnog zatvora. Kako objašnjavaju, potrebno je imati u vidu da ukoliko radna grupa zauzme stav da treba da se uvede kazna doživotnog zatvora, to podrazumijeva i niz drugih zakonskih izmjena.

– Naime, kazna doživotnog zatvora u tom slučaju treba u potpunosti da zamijeni postojeću najtežu kaznu zatvora u trajanju od 30 do 40 godina, budući da nema razloga da obije kazne postoje istovremeno. To znači da predlog iz inicijative Fondacije „Tijana Jurić” treba proširiti i na sva druga krivična djela za koje je prema važećem zakonskom rješenju propisan zatvor od 30 do 40 godina – kažu u ovom ministarstvu i dodaju da se nadaju da će članovi radne grupe uskoro izaći sa konkretnim predlogom, koje će ministarstvo uputiti u dalju proceduru.

U ministarstvu takođe naglašavaju da je stručna javnost do sada više puta ukazivala da se mora uzeti u obzir težina kazne doživotnog zatvora i njen izuzetan karakter, te da je potrebno predvidjeti određena ograničenja.

Ohrabrenje

Vijest o izjavi premijerke obradovala je Igora Jurića.

– Sama moralna podrška i obećanje da se radi na izmjenama zakona jeste ohrabrenje. Ali to smo čuli i prije godinu dana. Mi smo imali već nekoliko informacija da neko “radi na tome”, ali je naše pitanje šta to konkretno znači? Kada će se ovo pitanje naći u Skupštini uopšte, kada možemo očekivati odgovor? Koliko je vremena potrebno da se ovo pitanje nađe na dnevnom redu? Podsjećam, predlog je predat u maju. Od tada je Skupština izglasala na desetine zakona koji ni blizu nisu važni kao ovo pitanje – naglasio je Jurić za “Blic”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com