Đukanović: Udvostručićemo crnogorski BDP, dohodak će biti 12.000 eura - Volim Podgoricu

Đukanović: Udvostručićemo crnogorski BDP, dohodak će biti 12.000 eura

Udvostručićemo crnogorski BDP za 15 godina, a dohodak po glavi stanovnika u 2030. bi dostigao nivo od oko 12.000 eura, doprinoseći kontinuiranom rastu zaposlenosti, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović na sjednici Nacionalnog savjeta za održivi razvoj.

Đukanović je kazao da su u nacionalnoj politici održivog razvoja utvrdili realne okvire ekonomskog rasta.

On je pojasnio:

-Srednjoročne ciljeve zasnovali smo na prosječnoj stopi realnog rasta od 4 odsto godišnje do 2020. odnosno do 4,5 odsto godišnje do 2030. Iako rezultati posljednjih godina upućuju da je bilo moguće i ambicioznije planirati, naše projekcije smo postavili tako da budu objektivno ostvarive u svim okolnostima i da se ne ugrozi održivost prirodnih resursa.

Da bi dosegli ambiciozno postavljene ciljeve u fokusu rada Nacionalnog savjeta biće i sektor obrazovanja i unaprjeđenje mogućnosti za mlade.

Cilj nam je – rekao je predsjednik – kvalitetno obrazovanje i omogućavanje cjeloživotnog učenja za sve. Kroz nastavak reforme aktivnosti će se usmjeravati na uspostavljanje potrebnog nivoa stručnog obrazovanja i uspostavljenje sistema kvaliteta u kojem su kvalifikacije bazirane na kompetencijama i uspješnoj primjeni stečenih znanja i vještina. Prioritet u radu Nacionalnog savjeta biće ostvarivanje ekonomske i socijalne sigurnosti mladih kroz obezbjeđenje olakšanog pristupa tržištu rada i mogućnosti zaposlenja,  smatra Đukanović.

Prema njegovim riječima, namjera je da ostvarimo viziju održivog razvoja Crne Gore do 2030. koja će se zasnivati na kontinuiranom, inkluzivanom, regionalno ujednačenom i održivom ekonomskom razvoju, punoj zaposlenosti i dostojanstvenom životu naših građana.

Đukanović kaže da novom Nacionalnom strategijom održivog razvoja do 2030. Crna Gora je među prvim državama u svijetu u potpunosti prihvatila i u nacionalni sistem integrisala zahtjeve Ujedinjenih nacija.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com