PO POTJERNICI CRNE GORE: Džozef Asad uhapšen u Abu Dabiju - Volim Podgoricu

PO POTJERNICI CRNE GORE: Džozef Asad uhapšen u Abu Dabiju

 

Bivši operativac američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Džozef Asad uhapšen je prije tri dana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – u Abu Dabiju po potjernici crnogorskih vlasti koje ga potražuju zbog sumnje da je bio dio logističke mreže koja je pripremala terorističke napade na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, saznaje Pobjeda iz više diplomatskih izvora.

Sjedinjene Američke Države su nakon saznanja o Asadovom hapšenju, preko svojih diplomatskih veza, zatražile da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori.

Takvu proceduru SAD praktikuju kada su američki državljani uhapšeni u inostranstvu, a kako je riječ o bivšem operativcu CIA sasvim je izvjesno da će se administracija u Vašingtonu potruditi da ne dođe do ekstadicije.

Dozef Asad je svojevremeno bio od Specijalnog tužilaštva predložen za svjedoka na suđenju za pokušaj terorizma, sa ciljem da objasni kako ga je, i zbog čega, angažovao Aron Šaviv za operaciju u Crnoj Gori oktobra 2016. godine.

Međutim, bivši operativac CIA je izbjegao svjedočenje pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD koji omogućava američkim državljanima da ne daju iskaz pred sudom ukoliko im to može štetiti u procesu.

Specijalno tužilaštvo je nakon toga donijelo naredbu za sprovođenje istrage protiv Džozefa Asada.

RTCG

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com