SLAVIMO SVETOG JOAKIMA I ANU: Ako danas naiđete na prosjaka, ni slučajno ga nemojte zaobići - Volim Podgoricu

SLAVIMO SVETOG JOAKIMA I ANU: Ako danas naiđete na prosjaka, ni slučajno ga nemojte zaobići

Sv. Joakim beše sin Varpafira, iz kolena Judina, i potomak cara Davida. Ana bješe ćerka sveštenika Matana, iz kolena Levijeva, kao i prvosveštenik Aron.

Taj Matan imaše 3 kćeri: Mariju, Soviju i Anu. Marija se udade u Vitlejem, i rodi Salomiju; Sovija se udade takođe u Vitlejem, i rodi Jelisavetu, majku sv. Jovana Preteče; a Ana se udade u Nazaret za Joakima, i u starim danima svojim rodi presvetu Bogorodicu Mariju. 50 godina življahu u braku Joakim i Ana, i behu besplodni. Življahu bogougodno i tiho, i od svih prihoda svojih jednu trećinu samo upotrebljavahu na sebe, drugu razdavahu siromasima a treću žrtvovahu hramu. A behu imućni dobro.

Jednom kada pod starost odoše u Jerusalim da prinesu žrtvu Bogu, ukori ih prvosveštenik Isahar govoreći Joakimu: “nisi dostojan, da se iz tvojih ruku primi dar, jer si bezdetan”. Tako i drugi, koji imahu djece, gurahu Joakima pozadi sebe kao nedostojna. To veoma ožalosti ove dve stare duše, te s velikom tugom vratiše se domu svome. Tada oboje pripadoše na molitvu Bogu, da i na njima učini čudo kao nekad na Avramu i Sari, i podari im jedno čedo za utjehu u starosti.

Bog im posla angela svoga, koji im objavi rođenje “kćeri preblagoslovene, kojom će se blagosloviti svi narodi na zemlji, i kroz koju će doći spasenje svijetu”. I odmah Ana zače i u 9. mesecu rodi sv. Devu Mariju. Sv. Joakim požive na zemlji 80, a Ana 79 godina, i predstaviše se Gospodu.

Rasuđivanje na današnji dan

Milostinju ne treba davati s gordošću nego sa smirenjem smatrajući onoga kome se daje milostinja boljim od sebe. Ne reče li sam Gospod: meni učiniste ono što učiniste malim i siromašnim.

Ako, dakle, dajemo milostinju ma u čije drugo ime, ili u ime svoje, ne možemo izbeći gordosti, koja čim se pojavi u srcu ništi sva učinjena dobra djela. I kad dajemo prosjaku kao prosjaku a ne kao Hristu, ne možemo izbjeći ni gordosti ni prezrenja. A šta vredi činiti čoveku milostinju gordeći se sobom i prezirući čovjeka? Vrlina nije vrlina, ako se pomiješa s grijehom, kao što mlijeko nije mlijeko, kad se pomiješa sa gasom ili sirćetom.

Kurir

2 komentara

  1. I like this post plenty. i’ll undoubtedly be back. Hope that ready to be able to scan additional insightful posts then. are sharing your data with all of my friends!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com