PODGORICA: Kompanija BMJ Industries obaveze u Duvanskom kombinatu prenosi na drugu firmu - Volim Podgoricu

PODGORICA: Kompanija BMJ Industries obaveze u Duvanskom kombinatu prenosi na drugu firmu

Arapska kompanija BMJ Industries namjerava da sva prava i obaveze koje ima kao investitor iz Ugovora o dokapitalizaciji Novog duvanskog kombinata (NDK) prenese na firmu Grand International FZE.

Kompanija BMJ Industries FZ-LLC bi, ukoliko bude data saglasnost na ugovor o ustupanju ugovora o dokapitalizaciji NDK, “ostala neograničeno solidarno odgovorna za preostale obaveze iz Ugovora o dokapitalizaciji do njegovog finalnog ispunjenja”.

Saglasnost bi trebalo da daju odbornici u Skupštini Glavnog grada na sjednici 27. septembra.

Grand International FZE iz Dubaia je u stoodstotnom vlasništvu Ahmeda Ibrahima Hamdan Bkairata, koji je ujedno i jedan od suvlasnika, kao i ovlašćeni predstavnik BMJ Industries.

Ugovor o dokapitalizaciji privrednog društva „Novi duvanski kombinat“ AD Podgorica je zaključen 2016. godine između Vlade i Glavnog grada Podgorica, kao prodavaca i BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao investitora.

Tim ugovorom predviđeno je da BMJ Industries obezbijedi sredstva za implementaciju obaveznog investicionog programa Društva i realizuje investiciju u ukupnom iznosu od 20 miliona eura.

U predlogu odluke o davanju saglasnosti se navodi da je ugovorom o dokapitalizaciji predviđeno da je za ustupanje, upućivanje ili na drugi način prenošenje prava, potraživanja ili obaveza iz ugovora potrebna prethodna pisana saglasnost drugih ugovornih strana, koja neće biti bezrazložno uskraćena.

“Shodno tome, usljed namjere BMJ Industries da u proceduri predviđenoj propisima Crne Gore ustupi, odnosno, prenese sva prava i obaveze koje ima kao investitor iz ugovora o dokapitalizaciji na Grand International FZE… na razmatranje i davanje saglasnosti, Skupštini Glavnog grada dostavljamo predlog ugovora o ustupanju ugovora o dokapitalizaciji privrednog društva “Novi duvanski kombinat””, navodi se u dokumentaciji.

U predlogu odluke o davanju saglasnosti se navodi da je između Grand International FZE i BMJ Industries zaključen ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza, shodno kome Grand International FZE preuzima sva prava i obaveze iz ugovora o dokapitalizaciji, dok BMJ Industries ostaje neograničeno solidarno odgovoran za sve obaveze iz ugovora o dokapitalizaciji do njegovog finalnog ispunjenja.

Vlada je na sjednici održanoj 26. jula 2018. godine prihvatila ugovor o ustupanju ugovora o dokapitalizaciji NDK.

“Budući da je vanredna Skupština akcionara Novog duvanskog kombinata, koja je sazvana 31. jula 2018. godine, radi ispunjenja zakonskih i obaveza preuzetih ugovorom o dokapitalizaciji, prekinuta do pribavljanja izjašnjenja nadležnog organa Glavnog grada Podgorice… Skupština

Glavnog grada je obavezna da se izjasni o navedenom predlogu ugovora”, navodi se u dokumentu.

Prvi pogon u fabrici Novog duvanskog kombinata počeo je sa probnim radom krajem maja, sa godinom zakašnjenja.

U Duvanski do kraja 2017. uložili 15, 9 miliona eura

U dopisu koji je Glavnom gradu uputila izvršna direktorica NDK Savka Darmanović navodi se da je nezavisni revizor “Ernst&Young” utvrdio da je kompanija BMJ Industries FZ-LLC do 31.decembra 2017. godine uložila 15, 9 miliona eura u Novi duvanski. Investitor je, kako navodi Darmanović, pored navedenog investicionog ulaganja ispunio i druge obaveze iz ugovora o dokapitalizaciji, “koje se odnose na prvo zatvaranje”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com