Odbijen predlog GP Ura o zabrani gradnje na prostoru Njegoševog parka i Kasarne “Morača” - Volim Podgoricu

Odbijen predlog GP Ura o zabrani gradnje na prostoru Njegoševog parka i Kasarne “Morača”

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković predložio je Skupštini Glavnog grada da na sjutrašnjoj sjednici odbije predlog Građanskog pokreta URA o zabrani stambene i poslovne gradnje na prostoru Njegoševog parka i Kasarne “Morača”.

U predlogu odluke, koju je Skupštini podnio predsjednik odborničkog kluba “Podgorička URA – Pravo na grad!”, Luka Rakčević, navodi se da bi se njenim usvajanjem, stvorili preduslovi za formiranje Centralnog gradskog parka na tom prostoru. Park bi, shodno predlogu GP URA, obuhvatao površinu veću od 180.000 kvadratnih metara.

Vuković je, međutim, u obrazloženju naveo da je za DUP  “Nova varoš” i UP “Kasarna Morača” u toku izrada novih planskih dokumenata.

Detaljni urbanistički plan “Nova varoš” – izmjene i dopune i Urbanistički projekat  “Kasarna Morača”su, kako navodi Vuković,  prestali da važe odlukom Ustavnog suda od 25.jula 2017. godine.

Gradonačelnik u obrazloženju navodi da je u predlog odluke o zabrani gradnje u zahvatu dijela DUP-a “Nova varoš 2” i UP-a “Kasarna Morača”, GP URA nabrojao i katastarske parcele koje se nalaze u zahvatu DUP-a “Nova varoš”- izmjene i dopune, “što je u suprotnosti sa nazivom odluke”.

“DUP  “Nova varoš 2” je usvojen na prethodnoj sjednici Skupštine Glavnog grada i u njegovom zahvatu se ne nalaze parcele iz člana 1 predloga odluke”, naveo je Vuković.

Vuković je predložio Skupštini da odbije i drugi predlog odluke koji je GP URA podnio za sjutrašnju sjednicu, kojim traže da se van pravne snage stavi Odluka o davanju saglasnosti za međusobno razgraničenje zemljišta između Glavnog grada i Kombinata aluminijuma, Kovačnice i Prerade u stečaju.

U Vukovićevom izjašnjenju se navodi da je Rakčević već predlagao istu odluku i za sjednicu, koja je održana u aprilu prošle godine, te da nije bilo promjena koje bi uticale na drugačije mišljenje i obrazloženje.

Gradonačelnik navodi da je Skupština Glavnog grada odluku o razgraničenju donijela na sjednici 30.aprila 2014.godine i da su prethodno dobili saglasnost Vlade.

“S obzirom da su se nakon donošenja Odluke o razgraničenju desile imovinsko-svojinske promjene,  te da su navedena privredna društva u stečaju dobila nove vlasnike, bez ikakvog pravnog osnova je zahtjev da se poništava Odluka koja je proizvela pravna dejstva prema trećim licima”, obrazložio je Vuković.

Iz GP URA su tražili da se odluka poništi kako bi  417.804 kvadrata gradskog zemljišta koje su njenim usvajanjem pripale kompaniji “Uniprom” i “Uniprom KAP”, vlasnika Veselina Pejovića, bile vraćene Glavnom gradu, i time značajno umanjila nastala šteta po gradsku imovinu.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com