DO SAD BOJKOTOVALI: Front zauzeo skupštine NATO-a, OEBS-a i SE - Volim Podgoricu

DO SAD BOJKOTOVALI: Front zauzeo skupštine NATO-a, OEBS-a i SE

Demokratski front (DF) je prije nekoliko mjeseci rezervisao mjesta koja pripadaju opoziciji u stalnim delegacijama Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini (PS) NATO-a, Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) kao i u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (SE).

Iako njihovi predstavnici do sada nisu učestvovali na zasjedanjima parlamentarnih skupština, koja se održavaju dva puta godišnje, Front je delegirao predsjednika Pokreta za promjene (PzP) Nebojšu Medojevića za stalnog člana delegacije pri PS NATO-a, lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića za PS OEBS-a i predsjednika Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Stalne delegacije Skupštine Crne Gore su sastavljene od tri člana i tri njihova zamjenika. Vladajuća koalicija ima po dva člana i dva zamjenika, a Demokratski front je imenovao svoje predstavnike tako da su sada ostala upražnjena mjesta za po jednog zamjenika iz redova opozicije u te tri delegacije.

Poslovnikom Skupštine je određeno da “šefa i sastav delegacije Skupštine Crne Gore, ciljeve i zadatke posjete stranim državama, parlamentarnim skupštinama i drugim međunarodnim strukturama i platformu za razgovore utvrđuje Kolegijum predsjednika Skupštine”, ali nije poznato kako je Front delegirao svoje predstavnike, niti su sa tim upoznati u ostatku opozicije.

“To je bio test sistema u kontekstu priče kada su Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću oduzeti pasoši. Sjećate se kada Kneževiću nisu dozvolili da prisustvuje zasjedanju na PS SE, slično je bio i sa Mandićem ili je on odustao da traži da prisustvuje zasjedanju kada je Kneževiću odbijeno da mu vrate pasoš”, rekao je šef poslaničke grupe Fronta Milutin Đukanović.

On je podsjetio da DF nema predstavnike u stalnim skupštinskim odborima i namjeravaju sada da se to pitanje rješava u paketu sa dijalogom o reformi izbornog zakonodavstva.

“Opoziciji pripada određen procenat mjesta u skupštinskim odborima, kao i predsjednička i zamjenička mjesta u određenim odborima. To je ništa više od onoga što je opozicija imala u prethodnom sazivu parlamenta. Tako da je moguće da u okviru te priče o parlamentarnim skupštinama ovih međunarodnih organizacija bude određenih promjena unutar opozicije. DF ne traži ništa više od procenta na koji ima pravo”, kazao je Đukanović.

Sjednice Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope se stalno održavaju u Strazburu, dok se dva godišnja zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a i Parlamentarne skupštine OEBS-a održavaju u različitim državama. Na zasjedanjima PS OEBS-a i PS SE učestvuju delegacije članica tih organizacija, dok na sjednicama PS NATO-a prisustvuju i delegacije država koje su u procesu partnerstva i drugih međunarodnih organizacija. Front jedino u ovim delegacijama Skupštine Crne Gore ima svoje predstavnike.

Bili i na sastanku grupe prijateljstva sa Srbijom

Lideri Nove i DNP Andrija Mandić i Milan Knežević su u ponedjeljak prisustvovali sastanku Grupe prijateljstva parlamenta Crne Gore i Skupštine Srbije u, kako se navodi u saopštenju Skupštine Crne Gore, svojstvu poslanika jer ni u grupama prijateljstva sa drugim parlamentima opozicija nije delegirala svoje predstavnike. Predstavnici opozicije koji su prekinuli bojkot ranije su odbili da delegiraju članove u grupama prijateljstava i odborima dok im se ne omogući da predsjedavaju odborima za međunarodne odnose, antikorupciju i ekonomiju i budžet.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com