Javni poziv Ministarstva poljoprivrede: Za najbolji logotip 5.000 eura - Volim Podgoricu

Javni poziv Ministarstva poljoprivrede: Za najbolji logotip 5.000 eura

Javni poziv za izradu idejnog rješenja logotipa za zaštitu proizvoda oznakama – „Viši kvalitet“, „Planinski proizvod“ i „Sa moje farme“
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas javni poziv za kreiranje idejnog rješenja logotipa za tri oznake šema kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Viši kvalitet“, „Planinski proizvod“ i „Sa moje farme“.
Riječ je o oznakama koje predstavljaju nove mogućnostima za proizvođače u Crnoj Gori da zaštite svoje proizvode, povećaju im vrijednost i ostvare konkurentniju poziciju na tržištu.

Nove mogućnosti za crnogorske proizvođače

Za razliku od oznake porijekla, geografske oznake i oznake garantovano tradicionalnog specijaliteta kojima svoje proizvode mogu zaštititi samo grupe proizvođača određenog proizvoda, odnosno udruženja, zahtjev za registraciju oznaka „Viši kvalitet“, „Planinski proizvod“ i „Sa moje farme“ može podnijeti jedan proizvođač ili privredni subjekt. Jednostavnija procedura i individualna mogućnost registracije predstavlja dodatni podsticaj za brojna poljoprivredna gazdinstva širom Crne Gore da sertifikuju proizvode, istaknu kvalitet i specifičnost proizvoda i područja na kojima proizvode, kako bi postali konkuretniji na domaćem, posebno turističkom tržištu.

Benefite politike kvaliteta kroz zaštitu proizvoda oznakama decenijama ostvaruju poljoprivrednici u EU. Crna Gora je u proteklih dvije godine napravila značajne iskorake na planu zaštite proizvoda i unapređenja kvaliteta domaćih proizvoda. Geografskom oznakom zaštićen je „Njeguški pršut“, oznakom porijekla – „Pljevaljski sir“, i nedavno oznakom porijekla „Crnogorska goveđa pršuta“ i „Crnogorska stelja“. Procedura zaštite pokrenuta je i za durmitorski skorup, kolašinski lisnati sir, crnogorski pršut, a iz dana u dan raste interesovanje proizvođača sličnih i drugih proizvoda da se informišu i uđu u proceduru registracije neke od ovih oznaka šema kvaliteta.

Oznaka “Viši kvalitet”:
Poljoprivredni ili prehrambeni proizvod može se označiti oznakom “Viši kvalitet” ako se prema svojim specifičnim svojstvima izdvaja u pogledu kvaliteta od drugih poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda iste kategorije. Karakteristike poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda sa oznakom “Višeg kvaliteta” određuju se prema sastavu, organoleptičkim, fizičko-hemijskim osobinama i metodama proizvodnje ili prerade.
Oznaka “Planinski proizvod”:
Oznaka “Planinski proizvod” može se koristi za označavanje poljoprivrednih i/ili prehrambenih proizvoda za čiju se proizvodnju koriste sirovine i hrana za životinje pretežno iz planinskih oblasti. Ova oznaka može se koristiti za proizvode koji potiču sa planinskih područja čija je prosječna nadmorska visina najmanje 700 m.
Oznaka “Sa moje farme”:
Označavanje poljoprivrednih i/ili prehrambenih proizvoda oznakom “Sa moje farme” koristiti se za poljoprivredne i prehrambene proizvode ako su: proizvedeni na istoj farmi; sirovine od kojih se proizvode ili prerađuju poljoprivredni i/ili prehrambeni proizvodi proizvedene na istoj farmi; proizvođač je vlasnik farme i prodavac proizvoda do krajnjeg potrošača.

Ministarstvo poziva fizička i pravna lica iz oblasti grafičkog dizajna da dostave idejno rješenje logotipa za navedene tri oznake, a odabrana rješenja koristiće se na poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima upisanim u Registre oznaka Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Propozicije za izradu logotipa i prijavljivanje na konkurs definisane su javnim pozivom.
Rok za dostavljanje ponuda idejnog rješenja je 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva.
Ministarstvo će formirati Komisiju za odabir idejnog rješenja, koja će razmotriti pristigle ponude po završetku Javnog poziva i u roku od 30 dana donijeti odluku.
Za najbolje idejno rješenje dodijeliće se i naknada od 5.000,00€.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com