Nuhodžić-Haglajtner: Intenzivna saradnja i postizanje efikasnih rezultata prioritet u radu MUP-a - Volim Podgoricu

Nuhodžić-Haglajtner: Intenzivna saradnja i postizanje efikasnih rezultata prioritet u radu MUP-a

Aktivnosti na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, nezakonitih migracija, terorizma, regionalna i međunarodna saradnja, te mjere finansijske i ekspertske podrške od strane Evropske unije našim institucijama bile su glavne teme susreta ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Tomasa Haglajtnera.

Ovom prilikom ministar je svog sagovornika informisao da su u ovoj godini u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, kroz intenzivnu regionalnu i međunarodnu saradnju, postignuti značajni rezultati, te da je taj pozitivan trend zabilježen i u prethodnoj, 2017. godini, a još uspješnije je nastavljen u 2018. godini. S tim u vezi, kako je naglasio ministar, kao posljedicu zajedničkih napora bilježimo veći broj hapšenja pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, zapljenu narkotika i drugih ilegalnih supstanci, kao i sprečavanje različitih kriminalnih radnji i poručio da će se taj trend dosljedno nastaviti i ubuduće.

Sagovornici su razgovarali i o slučajevima napada na novinare, a ovom prilikom ministar Nuhodžić je ponovio poruku da oni ostaju prioritet u radu policije i tužilaštva i da dok god imamo makar i jedan neriješeni predmet, intenzitet aktivnosti se neće smanjivati dok se počinioci ne privedu licu pravde.

Tema razgovora Nuhodžića i Haglajtnera koji ovih dana boravi u Podgorici povodom sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, bile su i aktivnosti planirane za naredni period, poput unapređenja kapaciteta za sprovođenje finansijskih istraga, kao i nastavak realizacije projekta sektorske budžetske podrške za oblast integrisanog upravljanja granicama, za koji je Evropska unija u prošloj godini izdvojila osam miliona eura, te potpisivanje sporazuma sa Evropskom agencijom za upravljanje operativnom saradnjom na spoljnim granicama (FRONTEX), koje bi uskoro trebalo da bude realizovano.

Pored ovih projekata od naročitog značaja je i podrška vladavini prava koju Evropska unija posredstvom svojih eksperata pruža u projektima EUROL i TAIEX, a kroz unapređenje kapaciteta očekuje se da u narednom periodu fokus aktivnosti bude na postizanju što efikasnijih rezultata, poručeno je sa sastanka. 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com