U OVOM CRNOGORSKOM GRADU ZA SVAKO NOVOROĐENO DIJETE 300 EURA - Volim Podgoricu

U OVOM CRNOGORSKOM GRADU ZA SVAKO NOVOROĐENO DIJETE 300 EURA

Djeca u predškolskom uzrastu mnogo vremena provode u vrtiću i ta sredina za njih je podjednako važna kao i porodična. Ovdje djeca uspostavljaju prve emocionalne veze sa osobama koje nisu članovi njihove porodice. Zato predškolske ustanove treba da budu mjesta koja će djeci omogućiti odrastanje u bezbjednom i prijatnom ambijentu.

Takav ambijent će ih motivisati za igru, druženje, sticanje prvih saznanja o svijetu… Prema djeci u vrtiću društvo je dužno da ispolji odgovornost jer će se jedino na taj način ona moći osjećati prihvaćenim, voljenim i zaštićenim.

Primjer kako se dijete stavlja u centar pažnje društvene odgovornosti dala je Opština Budva, otvorivši novu vaspitnu jedinicu JPU “Ljubica V. Jovanović– Maše“, koja se prostire na čak 700m2 u TQ Plaza i u nju je već upisano 200 mališana. Ovakav primjer pokazuje da je Opština Budva istrajna u namjeri da najmlađim sugrađanima pruži što bolje uslove za rast i razvoj i obezbijedi srećno djetinjstvo.

Opština je odlučila da sva svoja raspoloživa sredstva usmjeri ka rješavanju problema prebukiranosti kapaciteta postojeća dva objekta vrtića u užem gradskom jezgru Budve, te da učini sve da neke od postojećih prostora, koji su u vlasništvu Opštine, prenamjeni i učini adekvatnim za boravak mališana.

Dok čekamo da se ova najava realizuje, nadamo se da će svi budvanski mališani ostvariti pravo na bezbrižno djetinjstvo. Na pozitivna očekivanja u oblasti unapređivanja predškolskog vaspitanja u Budvi navodi nas jedan lijep podatak, a to je da je u posljednje dvije godine obuhvat djece predškolskim obrazovanjem povećan sa 59% na 70%!

Budva je jedina opština koja obezbjeđuje besplatne udžbenike za sve osnovce

Da se briga o mladim naraštajima u Budvi ne iscrpljuje brigom o djeci u predškolskom uzrastu, svjedoči i činjenica da je Budva jedna od četiri crnogorske opštine koja je ove godine obezbijedila udžbenike za sve razrede osnovne škole.

Ova odluka Opštine je izraz posvećenosti obezbjeđivanju besplatnog osnovnog obrazovanja sa ciljem zaštite standarda učenika i njihovih roditelja. Pravo na dodjelu besplatnih udžbenika ostvarili su učenici svih devet razreda osnovnog obrazovanja. Dakle, može se utvrditi da ova opština ne obezbjeđuje samo bezbrižno djetinjstvo, veći mnogo spokojnije roditeljstvo!

Za svako novorođeno dijete 300 eura

Svi uslovi za bezbrižno djetinjstvo koje je obezbijedila Opština Budva ne bi bili od velike pomoći da nije donešena i nova Odluka o pravima iz socijalne i dječje zaštite kojom se garantuje da će za svako novorođeno dijete Opština Budva opredijeliti 300 eura!

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com