Kampanja za prevenciju karcinoma dojke – „Pođi na kontrolu“. - Volim Podgoricu

Kampanja za prevenciju karcinoma dojke – „Pođi na kontrolu“.

 

NVO „Brini o sebi“ već četvrtu godinu zaredom, u toku oktobra mjeseca, organizuje kampanju za prevenciju karcinoma dojke pod nazivom „Pođi na kontrolu“.

Partneri ovogodišnje oktobarske kampanje su agencija Vision Event, JZU Dom zdravlja Podgorica, Fond za zdravstveno osiguranje i privatne ordinacije širom Crne Gore.

Mjesec oktobar se od 1985. godine širom svijeta obilježava u znaku borbe protiv karcinoma dojke. Karcinom dojke je najčešća maligna bolest kod žena širom svijeta, od koje godišnje oboli 1,3 miliona žena, a umre više od 450.000, dok u Crnoj Gori godišnje oboli više od 300, a umre više od 80 žena.

U izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije navodi se da je u Crnoj Gori za 11% smanjena smrtnost od karcinoma na godišnjem nivou, po čemu je jedna od vodećih zemalja Evrope.

O značaju redovnih preventivnih pregleda, govori činjenica da je karcinom dojke izlječiv u 90% slučajeva ukoliko se otkrije na vrijeme.

Glavni razlog za neredovne preventivne kontrole kod većine žena je nedovoljna informisanost o važnosti i značaju preventivnih pregleda. U skladu sa tim, brojnim aktivnostima oktobarske kampanje želimo uticati na podizanje svijesti kod žena svih starosnih dobi, o važnosti da brinu o sebi i svom zdravlju na vrijeme, prvenstveno zbog sebe i svoje ljepše i sigurnije budućnosti, kao i zbog svoje porodice i najmilijih.

U cilju edukacije o načinima prevencije karcinoma dojke sa akcentom na brigu o sebi, biće organizovana edukativna predavanja i radionice sa stručnim licima. Navedeno će se organizovati u saradnji sa doktorom radiologom, nutricionistom i psihologom, za sve zainteresovane društveno odgovorne kompanije i firme, koje za cilj imaju da svoje zaposlene informišu o samoj bolesti, čime bi se razbile predrasude i dobile relevantne informacije.

Najveću korist za smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke imaju programi ranog otkrivanja, koji podrazumijevaju ultrazvučne preglede za mlađe žene i mamografiju (rendgen snimak dojki) jednom u dvije godine, u populaciji žena od 40 – 70. godine starosti.

Aktivnost ovogodišnje kampanje, koja se ostvaruje u saradnji sa JZU Dom zdravlja Podgorica i Fondom za zdravstveno osiguranje, odnosi se na mogućnost da sve žene koje zakažu preventivne preglede u oktobru u Domovima zdravlja u Podgorici, da iste i obave u toku oktobra mjeseca. U tu svrhu, uz podršku Fonda za zdravstveno osiguranje biće obezbijeđen dodatni stručni kadar koji će raditi prekovremeno u Domovima zdravlja u Podgorici, kako bi se u toku oktobra mjeseca izvršio što veći broj preventivnih pregleda.

U saradnji sa dvadeset jednom privatnom ordinacijom širom Crne Gore omogućeni su preventivni pregledi po sniženim cijenama do 50% (ili paket usluga) na ultrazvučne ili mamografske preglede, preglede magnetnom rezonancom, kao i ginekološke preglede.

Ordinacije koje su omogućile ženama u Crnoj Gori da po povoljnijim uslovima obave preventivne kontrole u toku oktobra mjeseca su:

  • Mićunović Medical – 50% popusta na ginekološki pregled (cijena sa popustom: 10 eura), 50% popusta na kolposkopski pregled (cijena sa popustom: 20 eura), 30% popusta na papa test (cijena sa popustom: 10 eura)
  • Ordinacija Hera – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura za prvih 20 žena koje zakažu pregled, kao i kolposkopski pregled po 50% nižoj cijeni u toku oktobra mjeseca
  • Rezidencija zdravlja Kerber – popust od 50% na ultrazvučni pregled dojki i kolposkopski pregled grlića materice (redovna cijena ovih pregleda je 30 eura, odnosno 40 eura)
  • Poliklinika Medicus Plus – popust od 50% na ultrazvučne preglede dojki tokom oktobarske kampanje
  • Mansa Medica Tivat – ultrazvuk dojki uz popust od 50% u toku oktobra mjeseca
  • Mercur Nera – popust od 50% na ultrazvučni pregled dojki i kolposkopiju tokom oktobra
  • Ordinacija Medan – popust od 40% na ultrazvučni pregled dojki i kolposkopski pregled grlića materice
  • Ordinacija Natal – ultrazvuk dojki, kolposkopija i papa test uz 50% popusta
  • Internos Medical Centar – popust u visini od 30% na  ultrazvučne preglede u cilju ranog otkrivanja karcinoma dojke (dr Mira Obradović, spec. radiolog) i karcinoma grlića materice (dr Aleksandar Boljevic, spec.ginek. akušer)
  • Ginekološka ordinacija Šoć – popust od 50% na sistematski pregled koji uključuje kolposkopiju, papa test, ginekološki i ultrazvučni pregled (redovna cijena pregleda je 105 eura, a tokom oktobra cijena će biti 52,50 eura)
  • Poliklinika Hipokrat – popust od 40% na ultrazvuk dojki (cijena sa popustom: 21 euro) i popust od 35% na uslugu magnetna rezonanca dojki (cijena sa popustom: 149.50 eura)
  • Ars Medica – svi koji se obrate za konsultaciju, odnosno za pregled dojki kod hirurga dobiće popust od 50%
  • Ordinacija Dr Rahović, Bijelo Polje – 50% popusta na uslugu ultrazvuk dojki
  • Catharum, Kotor – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura tokom oktobra mjeseca
  • Specijalistička ginekološko – akušerska ambulanta „Dr Jadranka Mladenović“, Budva – 20% popusta na ginekološke preglede i ultrazvuk
  • Ginekološka ordinacija Vita Feminae, Kotor – 50% popusta na paket ginekoloških usluga koji obuhvata papa test, kolposkopski pregled, ginekološki i ultrazvučni pregled
  • Ginekološko akušerska ambulanta Fertilis Tivat – besplatni kolposkopski pregled u toku oktobra mjeseca
  • Consilium, Budva – popust od 50% na ultrazvučnu dijagnostiku
  • Media Abramović, Bar – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura
  • Tesla Medical, Berane – popust od 50% na ultrazvuk dojki
  • Ordinacija Bralić, Rožaje – popust od 50% na sljedeće usluge: PAPa, kolposkopski pregled, ultrazvučni pregled dojki i biopsija grlića materice.

 

O glavnom uzroku pojave karcinoma dojke ne može se sa sigurnošću govoriti, međutim postoje faktori koji povećavaju mogućnost nastanka (pol, starost, genetski faktori itd.). Takođe, među glavnim faktorima za nastanak karcinoma dojke kod žena, navodi se stres i stresne situacije kojima su žene vrlo često izložene. Stoga, želimo da ovom kampanjom motivišemo i podstaknemo sve žene, da redovni preventivni pregledi i briga o svom zdravlju postanu navika, iz koje proizilazi stvaranje ljepšeg i zdravijeg života.

Zahvaljujući ovogodišnjoj saradnji sa JZU Dom zdravlja Podgorica, Fondom za zdravstveno osiguranje, velikom odzivu privatnih ordinacija, kao i medijima, koji iz godine u godinu daju značajnu podršku kampanji, na zajednički način možemo doprinijeti buđenju svijesti kod žena o značaju preventivnih kontrola kada je u pitanju karcinom dojki i grlića materice. Nadamo se da ćemo ovim aktivnostima podstaknuti žene da osim ovog oktobra, bar jednom godišnje rade preventivne preglede i da na taj način brinu o sebi i svom zdravlju na vrijeme.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com