Evo kada će kometa smrti proletjeti pored Zemlje - Volim Podgoricu

Evo kada će kometa smrti proletjeti pored Zemlje

Asteroid 2015 TB145, koji mnogi zovu kometa smrti, proletjeće pored Zemlje 11. novembra ove godine. Iako su astronomi prvobitno asteroidu dali nadimak Velika bundeva, mnogi su ukazali na činjenicu da, zapravo, liči na divovsku lobanju.

Nema opasnosti da bi ovaj asteroid mogao udariti u Zemlju, a ako bi se to kojim slučajem dogodilo, udarac bi uništio omanju državu ili bi pokrenuo veliki cunami.

“Otkrili smo da objekt reflektuje skoro šest posto svjetlosti koje dobije od Sunca. To je slično svježem asfaltu i dok nam je ovdje, na Zemlji, to dosta mračno, i dalje je svjetlije od tipične komete, koja reflektuje od tri do pet posto svjetlosti. To ukazuje na to da je kometskog porijekla, ali kako nije vidljiv plinski omotač, zaključak je da se radi o mrtvoj kometi”, rekao je Višnu Redi iz Planetarnog naučnog instituta u Taksonu, u Arizoni.

Sljedeći put kad ovaj asteroid projuri pored Zemlje, biće to u avgustu 2027. A tada će proći na samo jednoj lunarnoj udaljenosti ili 383.000 kilometara od Zemlje, prenosi Avaz.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com