Beranka juri oskara po drugi put! - Volim Podgoricu

Beranka juri oskara po drugi put!

Danska glumica porijeklom iz Crne Gore, Marijana Janković, nakon što je sa ekipom koja je radila kratki film „Helium“ osvojila Oskara 2013. godine, mogla bi dobiti još jedno, najprestižnije priznanje u svijetu kinematografije, a ovoga puta za ostvarenje „Maja“ za koji potpisuje režiju i scenario, a u njemu i glumi.

O kratkom autobiografskom filmu „Maja“, Janković je pričala u prošlom intervjuu za „Vijesti“, dok je na njemu radila, a ovoga puta je u razgovoru za dodatak „Play“ bila opširnija, te otkrila kako je došlo do nove nominacije za Oskar.

„To je kratki film, za koji sam ja napisala scenario, režirala ga i glumim u njemu, tačnije dodijelila sam sebi ulogu moje mame. Radnja priče prati djevojčicu Maju koja sa svojih šest godina dolazi u Dansku sa svojim roditeljima iz Crne Gore i mi pratimo jedan njen dan u danskom obdaništu“, prepričava glumica.

„Ona još uvijek nije naučila da priča danski jezik i priča se fokusira na cijeli taj odnos sa drugom djecom, pedagozima i vaspitačima, njenu samoću u tom obdaništu, jer je sama bez roditela u nepoznatom okruženju… Na kraju priče, naravno, postoji preokret koji nam objašnjava zašto je ona takva kakva jeste“, nagovještava Janković.

S obzirom na to da je i sama kao dijete, sa roditeljima napustila rodno Berane, u potrazi za boljim životom, više je nego logično da je priča zasnovana na događajima iz njenog života.

„U početku sam bila fokusirana da nađem drugu glumicu koja bi igrala moju mamu i baš sam se potrudila, ali sam se na neki način uvijek vraćala na sebe, to mi je nekako bio lijep način da zatvorim krug, jer kada pričaš priču iz svog života, potrebno ti je da sa tim zatvoriš neka vrata“, pojašnjava ona.

„To što sam igrala moju mamu mi je značilo i da sam dovoljno odrasla, jer sam u tim godinama koje je ona imala kada sam ja bila mala Maja. Zato mi je bilo najljepše da je ja odglumim“, ističe Janković.
Na pitanje kako su njeni roditelji reagovali kada su pogledali film „Maja“, glumica uz smijeh odgovara da „nisu još uvijek“.

„Oni me stalno pitaju i vrlo su ponosni, ali ja se nisam osjećala još uvijek spremno da im pokažem taj film zato što sam toliko emotivno vezana za njega, njih i priču naših života“, pojasnila je ona, dodajući i da ima mali strah od njihove reakcije.

Pored nje, u filmu igra i Dejan Čukić, takođe danski glumac porijeklom iz Berana, koji tumači lik Majinog oca.

„Što je najsmješnije, ja dosta ličim na moju mamu, a Dejan ima pomalo sličnosti sa mojim ocem, pa kada se pojavio na snimanju u tom kostimu imala sam flešbek kao da sam se vratila u prošlost“, prisjeća se Janković.

Ostali „glumci“ u ovom filmu su djeca, ali se među njima našao i čuveni danski glumac Jesper Kristensen, poznat i kao Mr. White iz Džejms Bond franšize – „Spectre“, ali je prava zvijezda ipak Selena Marsenić koja je dobila glavnu ulogu.

„Ovo joj je prva uloga. Neko mi je proslijedio njen kontakt, pa sam radila kasting sa puno djevojčica koje su porijeklom iz Crne Gore, a koje žive ovdje. Kada se pojavila, ona je bila najstidljivija od svih njih, ali je imala to nešto što sam tražila“, prepričava danska glumica, dodajući da u početku nije bila sigurna da li će maloj Seleni povjeriti glavni lik.

„Zvala sam njenu mamu i rekla joj da, nažalost, nije dobila ulogu, jer se plašim da je previše stidljiva. Međutim, nedjelju dana nisam mogla da spavam, jer sam razmišljala o njoj, pa sam ih opet pozvala i rekla da želim da uradim još jedan kasting. Srećom, njena mama joj nije rekla da nije dobila ulogu, zato što nije željela da je razočara“, nastavlja ona.

„Na drugom kastingu sam vidjela da se više otvorila i shvatila da mogu da radim sa njom. Kada se pojavila na snimanju bila je fantastična, skroz drugo dijete i mislim da je to iskustvo i njoj dalo nešto divno, ohrabrila se… za pet dana je porasla“, zaključuje Janković.

Iako je i Marsenić dijete iz Crne Gore, danska glumica smatra da nije mogla da se vodi svojim iskustvima za potrebe glume.

„Mislim da, kad je dijete tako malo, ne može da vuče na svoja iskustva, ona je bila otvorena za sve ideje koje sam joj ja davala. Tako je kad nađeš talentovano dijete. Selena je prenosila ono što je bilo u scenariju. Ona takođe dobro priča crnogorski, a vrlo malo danski, pa se i to uklopilo i imali smo dosta sreće, jer sam upravo takvu djevojčicu tražila“, naglašava ona.

U međuvremenu, „Maja“ je na najstarijem i najprestižnijem festivalu kratkog filma u Danskoj – Odense International, proglašen za najbolji film u 2018. godini, pa je samim tim predstavnik te zemlje u kategoriji za najbolji kratki film na dodjeli Oskara.

S obzirom na to da je 2013. Andres Volter za film „Helium“ u kojem ona tumači lik medicinske sestre, osvoji prestižno priznanje Akademije.

Kako je Janković ispričala u prošlom razgovoru za „Vijesti“, tada je na crvenom tepihu prije ceremonije dodjela nagrada, u razgovoru sa novinarima kazala da je sigurna da će njen tim pobijediti, a sada otkriva očekivanja za „Maju“.

„Tada je bilo drugačije, nije bio moj film, već ostvarenje u kojem sam ja samo glumila, a u ovom projektu imam više srca, jer je moja režija, moj scenario, priča… tako da ovaj film jače osjećam“, pojašnjava ona, a zatim otkriva da je ideja o „Maji“ rođena upravo tada u Dolby teatru.

„Sjećam se da sam pomislila da, ako taj film može da pobijedi imam i ja jednu dobru priču. Tada je sve krenulo. Ova nagrada koju sam osvojila mi puno znači upravo zbog kvalifikacije za Oskara, što mi je i bio cilj, jer smatram da imam baš dobru priču i da smo snimili dobar kratak film koji ima potencijal“, sigurna je ona.

 Voljela bi da se film prikaže i u Crnoj Gori

Za sada nema preciznih planova o prikazivanju filma „Maja“ u Crnoj Gori, ali se Janković nada da će uspjeti da ostvari kontakt sa organizatorima filmskih festivala, jer bi voljela da se kao režiserka i scenaristkinja predstavi i crnogorskoj publici.

„Nadam se da ćete vidjeti film, ja bih to voljela. Proces je trenutno takav da smo ga poslali na dosta svjetskih festivala koji su ga primili, što je velika stvar. Kada prođu ti festivali, nadam se da ću pronaći neku distribuciju za Crnu Goru, jer je to priča koju, smatram, treba da znaju i ljudi iz Crne Gore“, istakla je cijenjena danska glumica koja je imala priliku da sarađuje i sa Larsom von Trirom.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com