Država ne može da naplati 3,8 miliona carinskog duga - Volim Podgoricu

Država ne može da naplati 3,8 miliona carinskog duga

Državna revizorska institucija (DRI) uradila je reviziju uspjeha Uprave carina u naplati carinskog duga koja je pokazala da 4,44 miliona eura carinskog duga 3,77 miliona odnosi na dug preduzeća u kojima je uvede stečaj ili su likvidirana. To znači da taj prihod država neće moći da naplati.

Ovo je drugi izvještaj vrhovne revizije u posljednjih deset dana koji je pokazao da je država zbog kašnjenja u pokretanju stečaja i neefikasnih mjera izgubila značajne prihode. DRI je prošle sedmice objavio reviziju efikasnosti naplate poreskog duga od firmi u stečajevima i likvidaciji prema kojoj je ta vrsta duga na kraju prošle godine bila 95,4 miliona eura, te da je ukupno naplaćeni poreski dug kod firmi kod kojih je postupak stečaja sproveden u periodu od 2013. do 2017. godine iznosio je 9,3 miliona eura.

Uprava carina, kojom rukovodi Vladan Joković, je u izjašnjenju na preliminarni izvještaj DRI objasnila da se od ukupnog carinskog duga koji je nastao u periodu od 2007. pa do prošle godine 3,77 miliona odnosi na period do kraja 2013. godine. Objašnjeno je da ta suma u ukupnom dugu čini 94 odsto i da se odnosi na firme kod kojih je uveden stečaj ili su likvidrane.

“Imajući u vidu da nije vršen otpis duga, carinski dug se prenosio iz godine u godinu i nalazi se na listama carinskih dužnika”, objašnjenje je Uprave carina.

Najveći carinski dužnici na listi su KAP (1,18 miliona),Vektra Montenegro (793,75 hiljada), Tehnosteel HVT -Nikšić (324,67 hiljda) B&S Petrol Rožaje (219,92 hiljade), Mont Valeri Podgorica (159,36 hiljada), Semper Nikšić (148,46 hiljada) i Uniprom Nikšić (143,80 hiljada).

DRI u izvještaju je problematizovao to što Uprava carina shodno zakonu nije vršila otpis duga koji je zastarijevao.

“Pravo na naplatu duga u skladu sa zakonom zastarijeva nakon isteka šest godina, računajući od isteka kalendarske godine u kojoj je dug nastao. Revizijom je utvrđeno da u slučaju nenaplativosti carinskog duga, kojem je isteklo pravo na naplatu, kao i u drugim slučajevima u kojima nije moguće izvršiti naplatu carinskog duga, Uprava carina nije vršila otpis carinskog duga što podrazumijeva odustajanje od naplate cijelog uvoznog duga koji nije plaćen ili njegovog dijela. U vremenu vršenja revizije nijesu donesene pisane procedure kojima se bliže uređuju uslovi, način i postupak otpisa nenaplativog carinskog duga”, konstatovano je i izvještaju.

U cilju rješenja tog problema preporučeno je Ministarstvu finansija da u saradnji sa Upravom carina utvrdi model otpisa carinskog duga i predloži Vladi pravni akt kojim bi se utvrdile nadležnosti i postupak donošenja odluka o otpisu carinskog duga, kako bi Uprava carina, u skladu sa zakonom i računovodstvenim principima, mogla nesmetano periodično da vrši otpis nenaplativog carinskog duga.
DRI je konstatovao da bi dodatnom unapređenju sistema kontrole i naplate carinskih potraživanja i carinskog duga doprinijelo intenzivno jačanje sistema analize rizika i kontrole, kao i jačanje preventivnih mjera koje bi trebalo da spriječe nastanak carinskog duga. U izvještaju je istaknuto da bi efikasnijoj naplati carinskog duga doprinijelo, između ostalog, unapređenje sistema evidencija carinskih dužnika, utvrđivanje obavezujućih procedura kojima se određuje postupak naplate carinskih potraživanja i carinskog duga, obezbjeđenje carinskog duga dodatnim instrumentima obezbjeđenja ukoliko je to potrebno, kao i razvoj sistema analize rizika u oblasti naplate carinskih dažbina…

Rukovodilac kolegijuma DRI za izradu revizije je bio senator Branislav Radulović.

Ministarstvo da poštuje zakonske rokove za odlučivanje po žalbama 

Prema podacima iz izvještaja koje je dostavila područna jedinica Uprave carina u Podgorici od 2015. do 2017. godine u prvostepenom i drugostepenom postupku, za utvrđeni carinski dug vođeno je dvadeset postupaka ukupne vrijednosti 700,96 hiljada eura. DRI je na osnovu dokumentacije koja joj je dostavljena utvrdio da Ministarstvo finansija kasni sa donošenjem rješenja u drugostepenom postupku u odnosu na zakonski rok od 45 dana od dana prijema žalbe.

Preporučeno je da Ministarstvo poštuje zakonske rokove, odnosno da donosi rješenja u vezi sa žalbama u roku od 45 dana.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com