Savović: Prosvjetni radnik sveden na nivo radnika na rampi, društvo forsira pogrešne uzore i nagrađuje lojalnost i površnost - Volim Podgoricu

Savović: Prosvjetni radnik sveden na nivo radnika na rampi, društvo forsira pogrešne uzore i nagrađuje lojalnost i površnost

“Umjesto da učitelj bude neko koga će novi naraštaji pamtiti cijelog života. Teško društvu u kome se bolje sluša riječ sa strane, nego riječ njegovog prosvjetnog radnika”, poručio je Savović.

Predsjednik podgoričkog Odbora Sinikata prosvjete Slobodan Savović smatra da su prosvjetari “zaboravljena društvena elita”.

“Društvo forsira pogrešne uzore i nagrađuje lojalnost i površnost”, kazao je on.

Ocijenio je da je prosvjetni radnik “sveden na nivo radnika na rampi koji treba da je, samo i bez ikakvog pitanja, podigne i propusti mlade naraštaje u punoljetan život”.

“Umjesto da učitelj bude neko koga će novi naraštaji pamtiti cijelog života. Teško društvu u kome se bolje sluša riječ sa strane, nego riječ njegovog prosvjetnog radnika”, poručio je Savović.

Ministar prosvjete Damir Šehović, međutim, vjeruje da prosvjetni radnici prepoznaju napore tog resora da sistemski uredi njihov položaj.

“Nije lako uvijek naći rješenje za 13.000 zaposlenih ili za oko 100.000 djece. Upravo zbog toga, sve radimo sistemski. A kad gledate sistem, a ne pojedinca, neminovno je da ponekad naiđete na otpor. To je normalno, očekivano, i mi od toga niti želimo niti možemo pobjeći”, kazao je on.

Ističe da Ministarstvo “u potpunosti percipira važnost nastavnika u životu svakog učenika”.

“A time i ogroman društveni značaj koji posredno svaki nastavnik ima. Kao jedan od najboljih đaka i studenata, znam šta znači imati dobrog nastavika koji vas, ne samo uči, već i motivišete onda kad mislite da nijeste dorasli nekom zadatku”, ocijenio je on.

Podsjetio je na to da je Ministarstvo povećalo izdvajanje za rješavanje stambenih pitanja prosvjetnih radnika, da će plate biti uvećane nakon usklađivanja koeficijenata, te da će najbolji prosvjetari biti nagrađivani.

Šehović je za “Vijesti” kazao da je Ministarstvo prosvjete svjesno da ne može svaki segment te oblasti odmah dovesti na optimalan nivo, ali ulaže i ulagaće sve napore u to.

On je crnogorskim prosvjetarima čestitao Međunarodni dan učitelja, 5. oktobar.

“Prosvjetni radnici zaslužuju čestitku na svoj dan, ali i mnogo više od toga. Zaslužuju ne samo deklarativnu, nego i najkonkretniju podršku, u skladu sa objektivnim mogućnostima”, poručio je Šehović.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com