Za pad helikoptera VCG još uvijek niko NIJE ODGOVARAO - Volim Podgoricu

Za pad helikoptera VCG još uvijek niko NIJE ODGOVARAO

Piloti Arifoić i Antanasijević su preživjeli pad, ali uz teške povrede, zbog kojih je Arifović jedno vrijeme bio u komi.

Ni do danas nije okončana istraga o tome kako je u junu 2016, prilikom redovne letačke obuke, pao helikopter Vojske Crne Gore tipa gazela u podgoričkom naselju Gornja Gorica.

Iz Višeg tužilaštva kazali su za TV Vijesti da su obavljena neophodna vještačenja i dostavljena mišljenja stručnjaka, ali nijesu konkretno odgovorili da li će zbog ovog, umalo tragičnog pada letjelice, neko krivično odgovarati.

Obavještavam vas da je u ovom tužilaštvu formiran predmet povodom pada helikoptera Vojske Crne Gore i tokom izviđaja od strane tužilaštva preduzete su sve potrebne radnje i donijeta je naredba za saobraćajno vještačenje, radi utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je došlo do predmetne nezgode, kao i uzroka nastanka iste, koji nalaz i mišljenje je dostavljeno tužilaštvu, a nakon analize cjelokupnih spisa predmeta, biće donijeta odluka“, stoji u odgovoru Višeg tužilaštva.

Nekoliko dana nakon pada gazele, iz Ministarstva odbrane saopštili su da je njihova Komisija za ispitivanje ovog događaja utvrdila da je helikopter od dana proizvodnje, 8. aprila 1991. redovno održavan, u skladu sa propisima proizvođača. U međuvremenu je Komisija završila izvještaj i o tome su obavijestili nadležnog tužioca.

Izvještaj o padu helikoptera Vojske Crne Gore u junu 2016. godine sačinila je nadležna komisija. Izvještaj komisije je označen stepenom tajnosti ‘Interno’. Primjerak tog izvještaja dostavljen je nadležnom tužilaštvu u Podgorici na dalji postupak i odluku. U takvim okolnostima, dok se ne završi istraga  nadležnih organa, ne mogu se saopštavati podaci iz izvještaja Komisije za ispitivanje udesa“, kazali su iz Ministarstva odbrane.

U trenutku pada, u letjelici su bili piloti: zamjenik komandanta Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore pukovnik Namik Arifović i potpukovnik Miroljub Antanasijević.

Obojica su preživjela pad, ali uz teške povrede zbog kojih je Arifović jedno vrijeme bio u komi.

Dvije godine kasnije njegovo zdravstveno stanje je vidno bolje.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com