MARKOVIĆ: Počinioce i nalogodavce napada na novinare gonićemo do sudnjeg dana - Volim Podgoricu

MARKOVIĆ: Počinioce i nalogodavce napada na novinare gonićemo do sudnjeg dana

Vlada na čijem sam čelu opredijeljena je da u Crnoj Gori osigura ličnu bezbjednost za novinare. Kompletan bezbjednosni sektor ima jasan nalog da istraži do kraja svako ugrožavanje bezbjednosti novinara da traga za počiniocima 24 sata svakog dana, i da nijedan takav slučaj ne smije biti arhiviran bez konkretnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrješenja. Jednostavno – ko god da su počinioci i nalogodavci, gonićemo ih do sudnjeg dana”, kazao jer premijer Duško Marković.

On učestvuje na Međunarodnoj konferenciji o medijskoj održivosti i uspješnim modelima medijskog poslovanja.

“Posebno ukazujem na apsolutnu neprihvatljivost ugrožavanja lične bezbjednosti novinara, kao načina za razrješenje bilo kakvih nesporazuma i nezadovoljstava. Zastrašujući je podatak da je širom svijeta u 2016. godini ubijeno 79 novinara, a u prošloj godini 65”, rekao je Marković.

On je imao poruku i za partnere u međunarodnoj zajednici.

“Sloboda medija i bezbjednost novinara nijesu uslov za pristupanje Crne Gore u EU. Ne, to je moralna i demokratska obaveza vlasti, koju ćemo mi do kraja sprovesti u djelo, pa makar nikad ne bili članica EU”.

Kako je kazao Crna Gora je imala krajnje liberalnu politiku prema medijima iz drugih država.

“Otvarajući medijski prostor praktično bez ograničenja. Pokazalo se da mnogi to drsko zloupotrebljavaju i da koriste našu otvorenost za vođenje pravih medijskih ratova protiv Crne Gore”, rekao je Marković.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir kazao je da pažljivo prati istragu u slučaju napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić.

On je istakao da počinioci napada na novinare moraju da budu izvedeni pred lice pravde, a svaka prijetnja mora biti ozbiljno istražena.

Dezir je podsjetio da još uvijek nije riješeno ubistvo urednika Dana Duška Jovanovića.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com