PRAVDA SPORA ALI DOSTIŽNA: Podgorička porodica dugo čekala pravdu - Volim Podgoricu

PRAVDA SPORA ALI DOSTIŽNA: Podgorička porodica dugo čekala pravdu

Crna Gora je povrijedila pravo na suđenje u razumnom roku porodici Lekić iz Podgorice, utvrdio je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Predstavku Strazburu su podnijeli braća Hasan i Gano Lekić u junu 2011. godine, ali je Hasan umro dvije godine kasnije, ne dočekavši zadovoljenje pravde. Umjesto njega, slučaj je nastavila zajedno sa Ganom Lekićem, da vodi njegova supruga Badema Lekić.

Braća Lekić su pred crnogorskim sudovima nastavili parnicu svoje majke, jer je ona u međuvremenu umrla, a 2000. godine od Societe generale banke – nasljednice Titogradske osnovne banke Titograd je tražila isplatu svoje štednje, koju je ona deponovala kod ove banke.

Osam godina kasnije, 25. jula 2008. podgorički Osnovni sud je presudio djelimično u njihovu korist.

Međutim, u januaru 2010. podgorički Viši sud je u cjelosti ukinuo presudu prvostepenog suda i odbacio zahtjev braće Lekić kao neosnovan. Iste godine, Vrhovni sud je potvrdio presudu Višeg suda, dok je u aprilu 2012. Ustavni sud odbacio njihovu ustavnu žalbu kao neosnovanu.

Pred Strazburom su tvrdili da im je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku, što je Strazbur prihvatio.

„Sud smatra da ni složenost predmeta ni ponašanje podnosilaca predstavke ne objašnjavaju dužinu postupka. Vlada nije dostavila bilo kakvo objašnjenje za kašnjenje ili dala bilo koji komentar o ovom pitanju. Nakon razmatranja svih materijala koji su mu dostavljeni i s obzirom na svoju sudsku praksu o ovom predmetu, Sud smatra da, u odsustvu bilo kakvog opravdanja, trajanje postupka od šest godina i devet mjeseci na tri nivoa nadležnosti bilo je prekomjerno i nije ispunilo zahtjev “razumnog vremena”“.

Sud je jednoglasno presudio da je država obavezna da Lekićima isplati hiljadu eura na ime nematerijalne štete i troškova postupka.

(FOS Media)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com