Hrvatska neće blokirati Crnu Goru na putu ka EU - Volim Podgoricu

Hrvatska neće blokirati Crnu Goru na putu ka EU  

Republika Hrvatska nijednu zemlju neće blokirati na putu prema Evropskoj uniji (EU), već će dosljedno insistirati na ispunjavanju svih kriterijuma.

To je Portalu RTCG odgovoreno iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, na pitanje hoće li zvanični Zagreb blokirati našu zemlju zbog spora oko školskog broda Jadran.

Komentarišući spor oko školskog broda Jadran, iz hrvatskog ministarstva su kazali da je to dio “još neriješenog pitanja vezanog za sukcesiju vojne imovine Republike Hrvatske i Crne Gore”.

“Republika Hrvatska dala je određene predloge i inicirala cjelovito rješavanje ovog pitanja, koje uključuje i vlasništvo školskog broda ‘Jadran'”, kazali su portalu RTCG iz tog resora.

Na pitanje može li spor oko Jadrana uticati na dobrosusjedske odnose dvije zemlje, te da li bi Hrvatska mogla blokirati Crnu Goru na putu ka EU, odgovaraju: “Republike Hrvatska podržava Crnu Goru i njen put prema EU, kako je to činila i u pogledu članstva Crne Gore u NATO-u. Zahvaljujući tome dvije zemlje su danas saveznice u NATO-u. Republika Hrvatska neće nikoga blokirati na putu prema EU, upravo obrnuto, no dosljedno će insistirati na ispunjavanju svih kriterijuma”.

Govoreći o tome hoće li uskoro biti pokrenute aktivnosti na rješavanju pitanja Prevlake, iz hrvatskog ministarstva je saopšteno da postoji “samo pitanje utvrđivanja bivše međudržavne granice na kopnu i pitanje razgraničenja na moru između Republike Hrvatske i Crne Gore”.

“Trenutno je na snazi i primjenjuje se privremeni režim razgraničenja na kopnu i na moru, utvrđen Protokolom uz južnu granicu između Republike Hrvatske i tadašnje SRJ iz 2002. Iako dvije države još nisu usuglasile način kako će trajno riješiti pitanje granice, smatramo da treba dijalogom doći do dogovora o granici”, saopštio je zvanični Zagreb.

Podsjećaju da je Vlada Republike Hrvatske imenovala novi sastav Komisije za granice, o čemu je, kako navode, obaviještena i crnogorska strana.

“Time su s hrvatske strane stvoreni preduslovi za nastavak rada na tom pitanju”, navode iz ministarstva.

Istakli su da, kad je riječ o problemima s granicama, Republika Hrvatska podstiče sve kandidate za članstvo u EU “da se što više angažuju i, prvenstveno bilateralno, pronađu rješenja u skladu s međunarodnim pravom”.

Podsjećamo, iz hrvatskog Ministarstva odbrane ranije je Portalu RTCG saopšteno da će zvanični Zagreb preduzeti sve legitimne korake kako bi školski brod Jadran bio vraćen pod hrvatski barjak, jer je to plovilo vlasništvo Republike Hrvatske.

Portal RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com