U ORGANIZACIJI M:TEL DIGITALNE I MINISTARSTVA NAUKE: Otvoren prvi hakaton o mobilnom plaćanju - Volim Podgoricu

U ORGANIZACIJI M:TEL DIGITALNE I MINISTARSTVA NAUKE: Otvoren prvi hakaton o mobilnom plaćanju

Programersko takmičenje, odnosno hakaton „Mobilno plaćanje – plaćanje budućnosti“ svečano je otvoren danas u prostorijama M:tel digitalne fabrike.
Hakaton, prvi ne samo u Crnoj Gori već i u regionu, koji se odnosi na plaćanje računa putem mobilnog telefona organizovala je M:tel digitalna fabrika u saradnji sa Ministarstvom nauke, a u okviru ovogodišnjih Otvorenih dana nauke.
Hakaton će trajati do petka 12. oktobra, što znači da šest ekipa koje su odabrane da mobilno plaćanje građanima Crne Gore približe, pojednostave i olakšaju, imaju 48 sati da kreiraju rješenje. Tim čije rješenje bude najbolje dobiće 2,5 hiljada eura, dok je za drugoplasiranu ekipu predviđeno 1,5 hiljada eura odnosno za treće mjesto hiljadu eura.
Zašto je baš tema hakatona mobilno plaćanje objasnila je šefica M:tel digitalne fabrike Sanja Simonović.
-Ekipe pred sobom imaju zadatak da građanima Crne Gore pokažu zašto treba izabrati mobilno plaćanje, zbog čega je ono jednostavnije, lakše i prije svega bezbjedno. Činjenica je da u Crnoj Gori ljudi prate trendove ali je takođe i izvjesno da što se tiče plaćanja dosta
O istorijatu hakatona govorila je programska direktorica Dana nauke Đurđina Bulatović.
– Na prijmer na Hakatonu se radjaju i kompanije, tako je 2001. godine na jednom od brojnih hakatona u Americi osnovana kompanija PlayMi, koja je deset godina kasnije kupila Skype za 85 miliona eura. Na primjer kreatori Facebooka su došli na ideju da organizuju Hakaton i kao proizvod tog takmičenja danas imamo čuveno “like” dugme – rekla je Bulatović.
O servisu mobilnog plaćanja, koji kompanija M:tel ima u ponudi već dvije godine govorio je projekt menadzer mPAY-a Vladimir Vujačić.
-Kompanija M:tel prati svjetske trendove, pa u skladu sa tim korisnici 068 mreže mogu račune u restoranima, supermarketima, na trafikama kao i u taksi usluge placati mobilnim telefonom – objasnio je Vujačić.
Nagrade pobjednicima, u petak uručiće izvršni director kompanije M:tel Vladimir Lučić i ministarka nauke Sanja Damjanović.

1 komentar

  1. I loved as much as you will receive carried out right here.
    The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
    nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the
    following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very
    often inside case you shield this hike.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com