Home / ŽIVOT + / Duhovnost / DANAS JE VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK, A NE SLAVIMO NIJEDNOG SVECA: Evo zašto slavimo MIHOLJDAN!

DANAS JE VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK, A NE SLAVIMO NIJEDNOG SVECA: Evo zašto slavimo MIHOLJDAN!

Pravoslavni vjernici danas slave Miholjdan iako se konkretno 12. oktobar ne vezuje ni za jednog pravoslavnog sveca koji se naziva Mihailo.

 

Mile Nedeljković u knjizi “Srpski običajni kalendar” navodi da se “Miholjdan ne može pouzdano vezati ni za jednog svetog arhangela Mihaila, koga na današnji datum u stvari proslavljaju katolici“.

Vuk Karadžić je u svom “Riječniku” tvrdio da je Miholjdan ustvari primljen pod uticajem katoličke crkve, koja je naročito imala snažno delovanje na Srbe koji su od Turaka izbjegli u Austro-Ugarsku, te da je prećutno i Srpska pravoslavna crkva prihvatila ovaj običaj.

 Za pravoslavne vjernike širom sveta sjutra je sveti Kirjak Otšelnik, poznat i kao sveti Kirjak Anahoret, hrišćanski prosvetitelj.

 Rođen je 448. godine u Korintu, a porijeklom je iz Grčke, zbog čega ga upravo u toj zemlji slave kao znajačajan praznik.

Check Also

“Ja sam provincijalac, dijete sa ruba života koje zna da NIJE SVE U SILNOJ LOVI”: Šabanov intervju od prije 40 godina kojim će vas zamisliti

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *