Home / ŽIVOT + / Duhovnost / DANAS JE VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK, A NE SLAVIMO NIJEDNOG SVECA: Evo zašto slavimo MIHOLJDAN!

DANAS JE VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK, A NE SLAVIMO NIJEDNOG SVECA: Evo zašto slavimo MIHOLJDAN!

Pravoslavni vjernici danas slave Miholjdan iako se konkretno 12. oktobar ne vezuje ni za jednog pravoslavnog sveca koji se naziva Mihailo.

 

Mile Nedeljković u knjizi “Srpski običajni kalendar” navodi da se “Miholjdan ne može pouzdano vezati ni za jednog svetog arhangela Mihaila, koga na današnji datum u stvari proslavljaju katolici“.

Vuk Karadžić je u svom “Riječniku” tvrdio da je Miholjdan ustvari primljen pod uticajem katoličke crkve, koja je naročito imala snažno delovanje na Srbe koji su od Turaka izbjegli u Austro-Ugarsku, te da je prećutno i Srpska pravoslavna crkva prihvatila ovaj običaj.

 Za pravoslavne vjernike širom sveta sjutra je sveti Kirjak Otšelnik, poznat i kao sveti Kirjak Anahoret, hrišćanski prosvetitelj.

 Rođen je 448. godine u Korintu, a porijeklom je iz Grčke, zbog čega ga upravo u toj zemlji slave kao znajačajan praznik.

Check Also

KAKVA ZVIJER!  Momci željeli da se trkaju sa Rakočevićevom ,,ŽIVOTINJOM koja do stotke stiže za 2.7 sekundi! NISU STIGLI NI DA TREPNU (VIDEO)

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *