PODGORICA: Evo kada će se održati nova Povorka ponosa - Volim Podgoricu

PODGORICA: Evo kada će se održati nova Povorka ponosa

Datum održavanja šeste Povorke ponosa biće poznat do kraja oktobra, kada će biti poznato i da li će država finansijski podržati ovogodišnje okupljanje LGBTIQ zajednice u Podgorici, nezvanično saznaju “Vijesti”.

Nije poznato ni da li će i ko od zvaničnika prisustvovati Povorci, jer organizatori još nisu počeli pregovore sa njima.

Prošlogodišnji Prajd nijesu podržali ključni predstavnici Vlade, a iz Kvira su tada kazali da je podrška izostala i da zvaničnici nijesu ni bili pozvarni, jer su organizatori željeli da vide koliko je ta podrška stvarna.

“Htjeli smo da vidimo suštinsku podršku i vidjeli smo da je nema u tom ličnom smislu”, kazao je tada izvršni direktor Kvira, Danijel Kalezić. Najavljujući šestu Povorku, on je ranije kazao da će i ove godine “vjerovatno ostaviti svakome na savjest da odluči o tome na koji način će obavljati posao”.

“Ukoliko se ponovi prethodna godina, ako ponovo niko od članova i članica Vlade ne dođe na Prajd, to će nam reći dosta o tome koliko je ukupno zalaganje za poštovanje ljudskih prava u Crnoj Gori od članova i članica Vlade iskreno ili nije”, kazao je Kalezić.

Pripadnici LGBTIQ populacije u Crnoj Gori prvi su organizovano na ulice izašli 2013, kada su u istoj godini organizovane dvije povorke, prva u Budvi, u organizaciji LGBT Foruma progres, te nakon nje druga, u Podgorici, koju je organizovao Kvir.

Obje su pratili neredi na ulicama i jako policijsko obezbjeđenje. Iako i dalje obezbijeđene, povorke ponosa u Crnoj Gori godinama prolaze bez incidenata i u mirnom okupljanju LGBTIQ zajednice i njenih podržavalaca. Tako je tokom Povorke ponosa 2017. angažovan manji broj policijskih službenika, nego prethodnih godina.

Uprkos mirnoj atmosferi na okupljanjima LGBTIQ populacije, pripadnici te zajednice i dalje su žrtve nasilja pojedinaca i grupa i diskriminacije društva, zbog čega iz Kvira navode da Crna Gora i dalje mora aktivno da radi na društvenom prihvatanju LGBT osoba.

Kvir Montenegro je, nakon prošlogodišnje Povorke ponosa, započeo diskusiju o usvajanju Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, koji bi LGBTIQ populaciji obezbijedio poštovanje osnovnog seta prava koja imaju heteroseksualne zajednice – pravo na zdravstvenu zaštitu, imovinska prava, pravo na penziju…

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com