Za PROMJENU POLA Fond za zdravstveno osiguranje CRNOGORCU platio 11.000 eura - Volim Podgoricu

Za PROMJENU POLA Fond za zdravstveno osiguranje CRNOGORCU platio 11.000 eura

Fond za zdravstveno osiguranje odobrio je jednoj muškoj osobi, pripadniku LGBT populacije iz Crne Gore, da o trošku države  promijeni pol, što je državu koštalo 11.000 eura. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje za Dan je potvrđeno da je Komisija za upućivanje osiguranika u inostranstvo odobrila intervenciju na jednoj privatnoj klinici u Beogradu.

To je drugi slučaj promjene pola muške osobe iz Crne Gore, nakon što je prije tri godine Fond za zdravstveno osiguranje prvi put odobrio upućivanje na intervenciju promjene pola koja je tada zdravstveni sistem koštala 10.500 eura. Iz Fonda ističu da tokom 2017. godine nije bilo zahtjeva LGBT osoba za promjenu pola.

“Imali smo u toku ove godine jedan zahtjev za upućivanje na intervenciju promjene pola i isti je u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju odobren od strane Komisije za upućivanje u inostranstvo. Troškovi postupka promjene pola iznose oko 11.000”,odgovorili su iz Fonda zdravstva.

Na prilagođavanje pola u Crnoj Gori čekaju tri osobe, od ukupno pet koje su aktivne na grupama samopodrške koje se održavaju u Kvir Montenegru, dok je jedna uspješno okončala taj proces ove godine.

Iz NVO Kvir Montenegro, koja brine o pravima LGBT osoba, ranije je saopšteno da tri osobe čekaju promjenu pola i da se država za sada u potpunosti pridržava zakonske regulative o pokrivanju troškova medicinskih intervencija procesa prilagođavanja pola.

Stručnjaci za ovu oblast navode da je promjena pola iz muškog u ženski češći zahtjev sa kojim se ljekari sretaju i manje je komplikovan od obrnutog procesa.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com